Deputatul PNL Dumitru Oprea consideră că autoritățile publice trebuie să acționeze urgent pentru a diminua discrepanțele între condițiile de dezvoltare a copiilor din mediul rural, comparativ cu cei din urban. Pe termen lung, acest fenomen va avea un impact major asupra educației, sănătății și calității vieții la sate. Într-o întrebare adresată Ministrului Muncii și Justiției Sociale, luni, 20 martie 2017, parlamentarul ieșean a arătat că datele ultimului raport publicat de Fundaţia World Vision România ar trebui să fie un semnal de alarmă. Astfel, jumătate din familiile din mediul rural nu pot să-și acopere nevoile de bază, mulți copiii nu au cel puțin 2 mese pe zi, fiind nevoiți să muncească în gospodărie peste 2 ore pe zi, la școală petrecând mai puțin de o oră. Acestea sunt doar câteva dintre problemele grave cu care se confruntă familiile din mediul rural, în special cele cu risc crescut de sărăcie. În acest context, deputatul Dumitru Oprea a solicitat Ministerului Muncii și Justiției Sociale să precizeze măsurile concrete pe care le va lua pentru a reduce inegalitățile sociale pentru copiii din mediul rural, știind că, de curând, guvernul PSD-ALE a tăiat din bugetele alocate serviciilor sociale.
*
CAMERA DEPUTAŢILOR
GRUPUL PARLAMENTAR al PARTIDULUI NAȚIONAL LIBERAL
ÎNTREBARE
Adresată doamnei ministru: Lia-Olguța VASILESCU, Ministerul Muncii și Justiției Sociale
Din partea domnului deputat: Dumitru OPREA
Circumscripţia electorală: Nr. 24, Iaşi
Şedinţa din data de: 20.03.2017
Obiectul şi motivarea întrebării: Soarta copiilor din mediul rural este în pericol
Doamnă Ministru,
Din raportul publicat de Fundaţia World Vision România rezultă că, în 2016, jumătate din familiile din mediul rural nu puteau să-și acopere nevoile de bază pentru o viață decentă. Grav este că mulți copiii din mediul rural nu au asigurate cel puțin 2 mese pe zi și merg la culcare flămânzi. Din același raport, rezultă că sunt foarte mulți copiii care nu au acces permanent la servicii medicale, muncesc în gospodărie peste 2 ore pe zi, dar petrec mai puțin de o oră la școală. De asemenea, părinții copiilor cu dizabilități nu apelează la nici un serviciu de specialitate pentru recuperarea lor sau copiii nu beneficiază de astfel de servicii. Ca urmare, se poate constata că se agravează discrepanțele între condițiile de dezvoltare a copiilor din mediul rural, comparativ cu cei din urban, cu efecte majore asupra educației, sănătății și calității vieții la sate. În acest context, în afara promisiunilor din programul de guvernare, vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:
Ce măsuri concrete veți lua pentru a reduce inegalitățile, riscul sărăciei și excluziunii sociale pentru copiii din mediul rural?
Cum veți susține efectiv serviciile sociale din mediul rural, având în vedere faptul că, de curând, ați diminuat bugetele alocate acestui domeniu?
Şedinţa din această seară a liderilor coaliţiei de guvernare în care urmau să fie analizate sondajele interne privind intenţia de vot a românilor la alegerile prezidenţiale din luna mai a fost amânată
UPDATE, ora 18:00 – Şedinţa din această seară a liderilor coaliţiei de guvernare în care urmau să fie analizate sondajele interne...