Fermierii care vând produse din producţia proprie vor fi obligaţi să se înregistreze la direcţiile sanitar-veterinare judeţene
Publicat de gabrielarotaru, 27 decembrie 2024, 13:34
Potrivit unui proiect legislativ al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, fermierii care vând produse din producţia proprie, indiferent dacă este vorba de fructe sau legume, vor fi obligaţi să se înregistreze la direcţiile sanitar-veterinare judeţene.
Astfel, micii fermieri care vând peste 800 kg de produse pe an vor fi obligaţi să devină persoane juridice.
Micii legumicultori spun că noile reguli le complică enorm activitatea, iar românii vor fi obligaţi să mănânce orice altceva decât produse româneşti.
Corespondenta RRA, Marcela Petcu, are mai multe detalii.
După ce se înregistrează la direcţiile sanitar-veterinare, producătorii de legume şi fructe vor fi verificaţi periodic, în special cei care fac murături şi dulceaţă. Fermierii consideră că noile reguli vor duce la dificultăţi majore pentru micii producători. Ce cultivaţi aşa, în general, legume…?
-: Mai multe fructe. Anul ăsta au fost puţine, că a fost secetă. Da, şi din celelalte, câte ceva din toate.
Marcela Petcu: De ce credeţi că vor fi nevoiţi cei care vând peste 800 kg să înfiinţeze şi firme?
-: Ca să taxeze la bani, probabil. Vă daţi seama, sunt oameni bătrâni care vin colea cu o legătură de verdeaţă, cu ceva să completeze pensia aia. Cele mari cresc mereu, cele mici rămân tot aşa. Cum să trăieşti din banii ăştia?
Marcela Petcu: Mai mult decât atât, producătorii care vând în faţa curţilor vor trebui să aibă echipamente de protecţie alimentară. Autorităţile spun că, astfel, adevăraţii producători vor fi stimulaţi să respecte standardele înalte de calitate. Ordinul ANSVSA este pregătit pentru adoptare, însă trebuie notificat în prealabil Comisiei Europene. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)