Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru acest an
Publicat de Andreea Drilea, 1 februarie 2025, 10:57
UPDATE ora 11:15 – Guvernul a aprobat sâmbătă proiectul de buget pentru anul în curs, construit pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.
‘Am adoptat astăzi bugetul la care am lucrat aproape 4 săptămâni. Este un buget cumpătat, care se bazează pe o prognoză prudentă. Este un buget echilibrat, pe lângă investiţii avem fonduri suficiente să plătim salarii şi pensii. Punem fundamentele unei noi viziuni prin care să rezolvăm o serie de probleme structurale’, a anunţat ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern. AGERPRES
UPDATE ora 10:30 – Premierul Marcel Ciolacu anunţat, sâmbătă, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul va adopta proiectul de buget pe anul 2025, unul ‘fără modificări de taxe şi impozite’.
Acesta a arătat că bugetul este unul ‘de dezvoltare’, în care investiţiile ajung la un ‘nou record’, respectiv 150 de miliarde de lei. Ciolacu a punctat că este ‘un plus de 30 de miliarde faţă de anul trecut’.
‘20% din cheltuielile totale în 2025 merg către investiţii şi asta se va vedea în creşterea PIB la 1913 miliarde lei. Iar la mijlocul anului viitor vom ajunge la un PIB de 2000 miliarde lei. Adică 400 miliarde euro, dublu faţă de anul 2018. Este un semn clar că România intră într-o altă ligă economică’, a spus prim-ministrul.
El a menţionat că vor fi reduse costurile de funcţionare a statului cu 0,5%. Totodată, vor fi ajustate cheltuielile de personal şi cele de bunuri şi servicii.
‘Protejăm în continuare puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici. Am crescut de la 1 ianuarie salariul minim la 4050 lei. În 2025, câştigul salarial net va creşte cu 6,1%, peste nivelul inflaţiei de 4,4%. Am insistat să acordăm un sprijin financiar pentru pensionarii cu venituri mici şi îmi asum această decizie’, a declarat Ciolacu.
Premierul a precizat că va continua sprijinul pentru economie şi IMM-uri ‘cu toate schemele de ajutor de stat’ din Planul Bugetar Structural agreat cu Comisia Europeană.
‘Sunt zeci de miliarde de lei ţintite spre creşterea producţiei industriale locale. Mi-aş dori ca împreună să promovăm firmele şi produsele româneşti oriunde, chiar şi pe tik-tok’, a adăugat Marcel Ciolacu.
Totodată, vor fi prioritizate investiţiile locale în funcţie de impactul economic, a mai spus acesta. Vor fi alocate 11 miliarde de lei Programelor Anghel Saligny şi PNDL, 8,2 miliarde proiectelor PNRR şi 3,3 miliarde celor din fonduri europene.
‘În plus, creştem simţitor în acest an descentralizarea finanţărilor publice către autorităţile locale. Cea mai mare miză a acestui buget este exploatarea la maxim a fondurilor europene disponibile. Este o alocare istorică de 4,6% din PIB, adică peste 17,5 miliarde euro. Sunt anii de vârf ai dezvoltării noastre folosind banii europeni şi voi pune o presiune uriaşă pe toată lumea să luăm aceşti bani’, a declarat Ciolacu.
Prim-ministrul a cerut ca suma alocată investiţiilor să fie mai mare decât deficitul.
‘Asta înseamnă alte autostrăzi finalizate, construirea de noi spitale şi un sistem de educaţie mai performant. Şi chiar avem o veste bună de la domnul ministru al Finanţelor: în ianuarie 2025 s-au colectat 44,7 miliarde de lei, în comparaţie cu anul 2024, când s-au colectat 41,6 miliarde de lei. Înseamnă o creştere de 7,5%’, a declarat Marcel Ciolacu. AGERPRES
Guvernul urmează să aprobe sâmbătă, în şedinţă, bugetul de stat pe anul 2025 şi pe cel al asigurărilor sociale de stat.
Potrivit Biroului de presă al Guvernului, şedinţa Executivului este programată la ora 10,00.
Vineri au fost finalizate toate procedurile prealabile pentru ca bugetul pe anul 2025 să fie adoptat.
‘Finalizăm azi (n.r. – vineri) toate procedurile prealabile pentru a adopta, mâine, într-o şedinţă specială de Guvern, bugetul pe 2025. Ştirea finalizării proiectului de buget a avut (…) efecte imediate. Dobânda la care se împrumută extern România, pe 10 ani, a scăzut rapid. Vor urma şi alte efecte pozitive după ce legea bugetului va trece prin Parlamentul României. (…) Atrag atenţia asupra unei singure cifre, cea a exporturilor, care creşte în acest an cu peste 3%. Acesta va fi primul impact major al integrării noastre depline în spaţiul Schengen. Alt efect important este că am avut o lună ianuarie cu vreme bună – asta a permis constructorilor să lucreze intens pe şantiere şi, în special, pe autostrăzi. De aceea, am luat decizia ca bugetul Transporturilor să crească anul acesta faţă de anul trecut cu aproape 20%, iar astfel avem certitudinea că vor fi loturi finalizate chiar în această primăvară’, a declarat vineri premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei Executivului.
Ministerul Finanţelor a publicat joi noaptea proiectul de buget pentru acest an, construit pe o creştere economică de 2,5%, ceea ce duce valoarea Produsului Intern Brut la 1.912 miliarde de lei preţuri curente. Inflaţia medie anuală pe care a fost calculat bugetul este de 4,4%. Deficitul bugetar este estimat la 7,04% din PIB.
Veniturile bugetului consolidat sunt estimate la 667,523 miliarde de lei, reprezentând 34,9% din PIB. Cele mai mari ponderi în cadrul veniturilor bugetare în anul 2025 le înregistrează contribuţiile de asigurări sociale (30,8% din total venituri), urmate de TVA (20,4% în total venituri), sume primite de la UE (13,1% din total venituri), impozit pe salarii şi venit (8,5%).
Cheltuielile sunt estimate la 802,170 miliarde de lei, respectiv 41,9% din PIB. În anul 2025, cheltuielile destinate investiţiilor însumează aproximativ 149,7 miliarde lei, reprezentând 7,8% în PIB. Investiţiile sunt susţinute din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, însă până la sfârşitul anului 2026 acestea trebuie finalizate. Cheltuielile de personal sunt în sumă de 169,5 miliarde lei în anul 2025. Cu ponderi mari în total cheltuieli în anul 2025 se situează asistenţa socială (30,2% din total cheltuieli), cheltuieli de personal (21,1% din total) şi cheltuieli de investiţii (18,7% din total).
În ceea ce priveşte piaţa muncii, pentru anul 2025 a fost estimată o creştere a numărului de salariaţi cu peste 63.000 de persoane, ajungând la un efectiv de 5,475 milioane salariaţi şi o rată a şomajului înregistrat de 3,1%. Salariile nominale, atât în sistemul public, cât şi în cel privat, vor înregistra decelerări importante, de la creşterea de două cifre din 2024 (14,4%), la o singură cifră în 2025 (6,1%), potrivit proiectului. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro