Astăzi, la Iași, în Piața Unirii din localitate, s-a desfășurat un ceremonial de depuneri de coroane de flori în memoria Momentului Zero al Revoluției Române.
Au participat oficialități locale și reprezentanți ai autorităților naționale, alături de membrii asociațiilor de revoluționari.
În cuvântul său, edilul Mihai Chirica a subliniat faptul că după mulți ani, folosind arhivele din alte state, s-a reușit să se demonstreze că Revoluția a început la Iași.
Mihai Chirica:Asociația 14 decembrie a fost înființată și funcționează la Iași, este condusă de către președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iași, Cassian Maria Spiridon. Ei au încercat și au demonstrat științific, utilizând înscrisurile istorice a altui stat, a Poloniei, faptul că mișcarea revoluționară a început la Iași pe 14 decembrie, prin acel manifest care a fost lansat public în Piața Unirii și în alte puncte din oraș, oameni care au fost imediat arestați de către Securitate, introduși în subsolurile închisorilor comuniste și de acolo s-a dat startul. Acest lucru nu ne face decât să privim cu mândrie și recunoștință pentru cei care și-au pus viața, pentru că ei nu puteau știi ce se va întâmpla după data de 14.
Prezent la manifestări, președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Daniel Șandru, a adăugat că gestul revoluționarilor de la Iași a fost admirabil în contextul totalitarismului existent în România la acea vreme.
Daniel Șandru: Credem că gestul lor de atunci pentru care au avut de suferit, a fost unul extrem de important, a fost un gest curajos și absolutamente admirabil și, ca atare, momentul din 14 decembrie 1989 trebuie înscris la nivelul istorografiei naționale, în seria care a dus mai departe la momentele din 16-17 decembrie la Timișoara, respectiv 21-22 decembrie la București. Ceea ce s-a întâmplat la Iași nu-i cu nimic mai prejos, pentru că a fost acea formulă a curajului de a ieși în stradă pentru libertate, împotriva unei agresiuni din partea unui tiran.