Iaşi: Oficiali de la Bucureşti, Chişinău şi Bruxelles vor fi prezenţi la Festivalul ‘Podul de Flori’ de la Ungheni
Publicat de Andreea Drilea, 17 aprilie 2025, 06:51
Oficialităţi de la Bucureşti, Chişinău şi Bruxelles vor fi prezente sâmbătă, 26 aprilie, în centrul oraşului Ungheni, din Republica Moldova, pentru a lua parte, începând cu ora 12:00, la Festivalul ‘Podul de Flori’ organizat cu prilejul începerii lucrărilor construcţiei Podului rutier de la Ungheni – Golăeşti, parte din Autostrada Unirii (A8).
Potrivit unui comunicat remis marţi de Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi, cei prezenţi se vor bucura de acrobaţii aeriene spectaculoase şi demonstraţii cu paraşutişti, de o zonă pentru copii animată de meşteri populari şi ateliere tradiţionale, de o zonă gastronomică generoasă, cu mâncare la ceaun, grătare, vinuri, beri artizanale şi produse locale aduse de cei mai apreciaţi producători din regiune.
Pe scena principală vor urca artişti iubiţi din ambele ţări: Lupii lui Calancea, Ansamblul Fluieraş, Cristofor Aldea-Teodorovici, Surorile Osoianu, Boghean Band, iar seara se va încheia cu un concert special susţinut de Antonia.
‘Festivalul ‘Podul de Flori’ rămâne un eveniment simbolic, prin care marcăm 35 de ani de la manifestaţia din 1990 şi dăm startul oficial al lucrărilor pentru construcţia primului pod rutier peste Prut din ultimele şase decenii – o punte reală şi simbolică între Republica Moldova şi România. La eveniment vor participa oficialităţi din Bucureşti, Chişinău şi Bruxelles, care vor sublinia importanţa acestei construcţii nu doar ca obiectiv de infrastructură, ci ca expresie a libertăţii de mişcare, a apropierii dintre state şi a unei viziuni comune într-o Europă unită prin dialog, valori şi viitor comun’, a mai transmis CJ Iaşi, prin intermediul comunicatului de presă.
Radio Moldova a informat, săptămâna trecută, că viitorul pod se va numi întocmai ‘Podul de Flori’, amintind de evenimentul din 1990, când românii şi moldovenii s-au reunit simbolic pe malurile Prutului.
Potrivit Radio Moldova, acesta va fi în regim de autostradă, va avea patru benzi de circulaţie, câte două pe sens, şi trotuare pietonale. Lungimea totală va fi de 261 de metri, iar lăţimea va ajunge la 13 metri în prima etapă, urmând să crească la 24,25 metri în etapa a doua. Proiectul include şi construcţia unui punct de trecere a frontierei, dotat cu facilităţi pentru control amănunţit, parcări pentru TIR-uri şi autoturisme, precum şi un drum de legătură de aproximativ 1 kilometru.
‘Podul de Flori’ face parte din proiectul strategic al Autostrăzii Unirii A8, care va lega Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni de frontiera cu Republica Moldova, interconectându-se cu Drumul Naţional R1 Chişinău – Ungheni.
Potrivit autorităţilor moldovene, traficul rutier va putea fi deschis provizoriu pe pod din toamna anului 2026, în timp ce finalizarea Autostrăzii Unirii este estimată pentru perioada 2029-2030.
Investiţia în realizarea podului este finanţată integral din fonduri europene, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei, valoarea proiectului depăşind 30 de milioane de euro. AGERPRES