CSAT a aprobat dotarea Forţelor Navale Române cu o navă nouă, de tip corvetă uşoară

Publicat de Gabriela Rotaru, 28 martie 2025, 17:20
UPDATE, 15:31 – Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au analizat şi aprobat, în şedinţa de vineri, dotarea Forţelor Navale Române cu o navă nouă, de tip corvetă uşoară, capabilă să execute, în cel mai scurt timp, o multitudine de misiuni, în vederea iniţierii demersurilor necesare de către Ministerul Apărării Naţionale pentru realizarea achiziţiei, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
‘Dotarea cu o astfel de navă va avea un impact semnificativ asupra flotei existente, fiind parte a programelor de modernizare şi înzestrare aflate în diferite faze de derulare’, arată sursa citată.
Administraţia Prezidenţială precizează că Armata României va continua să îşi concentreze eforturile strategice pentru consolidarea capacităţii de apărare la nivel naţional şi aliat, în vederea descurajării şi combaterii eficiente a tuturor tipurilor de ameninţări clasice, asimetrice, hibride sau de altă natură. (Agerpres)
La Palatul Cotroceni este programată, la această oră, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Potrivit agendei publice a reuniunii, discuţiile vor viza inclusiv evoluţia conflictului din Ucraina şi implicaţiile pentru ţara noastră.
Prima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, convocată de către preşedintele interimar Ilie Bolojan, are drept temă principală poziţionarea României în contextul procesului de negociere privind încheierea războiului dintre Rusia şi Ucraina, precum şi implicaţiile pentru ţara noastră. Un alt punct care va fi analizat în cadrul CSAT vizează raportul activităţii desfăşurate de instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în 2024 şi principalele obiective pentru anul în curs. Recent, preşedintele interimar spunea că România va participa la consorţii europene pentru producerea şi achiziţia de armament. El a explicat că statele membre vor putea să deruleze în comun achiziţii pentru industria de apărare, ceea ce va constitui o oportunitate pentru ţara noastră. Subiectul anulării alegerilor prezidenţiale de anul trecut nu apare pe ordinea de zi a şedinţei. Reamintesc că ultima reuniune a CSAT, convocată de fostul preşedinte Klaus Iohannis, a avut loc în 28 noiembrie anul trecut, când, în baza documentelor prezentate de către serviciile de informaţii, s-a constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea primului tur al scrutinului prezidenţial. Ulterior, Klaus Iohannis a desecretizat documentele şi Curtea Constituţională a decis anularea alegerilor şi organizarea de la zero a procesului electoral. (Rador/ FOTO gov.ro)