Palatul Culturii în 2024: peste 200 de evenimente culturale
Publicat de gabrielarotaru, 21 ianuarie 2025, 17:26
Pe parcursul anului 2024, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași a organizat peste 200 de evenimente culturale, prilejuind întâlnirea cu un public numeros și, totodată, stabilind premisele unui program aniversar de excepție.
„2024 a fost cel mai bun an din istoria Palatului și sunt convins că 2025 va fi memorabil, pentru că toate proiectele noastre sunt așezate cu recunoștință în fața memoriei înaintașilor noștri, care au întemeiat, cu multă imaginație, muncă și tenacitate acest loc dedicat excelenței, valorilor perene, patrimoniului neprețuit. Avem această datorie și, totodată, onoranta misiune de a păstra și de a pune în lumină acest impresionant patrimoniu, pentru generațiile viitoare”, afirmă Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Deschiderea Galeriei de Artă Europeană de la Muzeul de Artă Iași; valorificarea pentru public a „Monoxilei Moldovei” – barca medievală descoperită în albia râului Moldova, expusă la Palatul Culturii; Instalații țărănești augmentate prin intermediul aplicației MuzeAR, la Muzeul Etnografic al Moldovei; cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii Mecanice, organizat de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”; Târgurile meșterilor populari, organizate de Muzeul Etnografic al Moldovei pe tot parcursul anului – sunt doar câteva dintre evenimentele derulate în 2024. Acestora li se adaugă conferințe, simpozioane, lansări de carte, ateliere de educație muzeală, evenimente în cadrul proiectelor Erasmus+.
De asemenea, în 2024, Palatul Culturii a primit vizita onorantă a Excelențele Lor: dl. Nicolas Warnery, Ambasadorul Franței în România; dl. Katae Takashi, Ambasadorul Japoniei în România; dl. Paul Cunha Alvez – Ambasadorul Portugaliei în România; dl. Ali Yerlik, Ambasador al Republicii Kazahstan în România, precum și a numeroase delegații oficiale internaționale și personalități din diverse domenii.
„Balul Palatului” va avea o ediție extraordinară în 2025, evenimentul ajungând la a IV-a ediție, iar „Concert la Palat”, un proiect realizat în colaborare Opera Națională Română Iași și Ateneul Național din Iași, care s-a bucurat de mare succes în 2024, continuă, prilejuind întâlnirile de marți ale publicului iubitor de muzică și patrimoniu muzeal, deopotrivă.
În cifre, dintr-un total de peste 450.000 de beneficiari, peste 370.000 de vizitatori au fost prezenți în spațiile muzeale în 2024, instituția marcând o creștere cu peste 26 % a activităților, peste 4.000.000 lei a încasărilor și peste 11 % a veniturilor proprii.
Anul 2025 marchează un moment istoric pentru Iași și pentru patrimoniul cultural național: Palatul Culturii – Palat al Muzeelor, simbol al orașului și al valorilor perene românești, a ajuns la Centenar. În anul 1955, vechiul Palat de Justiție a devenit Palat al Culturii, în prezent aici aflându-se sediul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și a patru muzee de talie națională, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, alături de Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural.
Pe 31 ianuarie 2025, publicul este invitat la venisajul expoziției „Siviu Oravitzan – Cărările luminii”, organizate de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Muzeul Național al Bucovinei din Suceava. Cu această ocazie, vor fi prezentate mai multe detalii despre evenimentele pregătite pentru Centenarul Palatului.
Invităm publicul să ne fie alături, să ne susțină în demersul de promovare a muzeelor și să se bucure de evenimentele din acest an. (Radio Iași/ FOTO palatulculturii.ro)