Poliţia Română şi cea olandeză colaborează după furtul pieselor de tezaur dacic din Muzeul Drents
Publicat de Andreea Drilea, 27 ianuarie 2025, 08:43 / actualizat: 27 ianuarie 2025, 10:45
Poliţia Română şi cea olandeză colaborează încă de la primele ore după furtul pieselor de tezaur dacic din Muzeul Drents din Assen, a anunţat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Acesta a menţionat şi că Parchetul General a deschis un dosar penal.
Se fac cercetări pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi materialelor explozive.
Dosarul va fi preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Totodată, o echipă de poliţişti criminalişti va fi trimisă de urgenţă în Olanda pentru a colabora cu autorităţile locale în ancheta desfăşurată pentru recuperarea tezaurului românesc.
În plus, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputatilor, Mihail Neamţu, a solicitat o investigaţie amplă asupra modului în care s-a permis expunerea şi punerea în pericol a tezaurului dacic, un patrimoniu istoric unic, de o valoare inestimabilă.
De asemenea, prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că a decis organizarea unei celule de criză la nivelul Guvernului şi că trimite Corpul de Control la Ministerul Culturii pentru a verifica toată documentaţia privind expoziţia de obiecte dacice de la Muzeul Drents. „Tezaurul se va întoarce în România şi toate autorităţile statului lucrează la asta”, a spus premierul.
Fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, a declarat că responsabilitatea expunerii unor obiecte de patrimoniu cu valoare inestimabilă în străinatate nu aparţine instituţiei pe care a condus-o, ci altor organisme cu atribuţii în domeniu.
„Exista în continuare o suspiciune de ce acest jaf s-a întâmplat în ultima zi a expoziţiei. În privinţa legalităţtii, orice export de bunuri temporare se realizează în urma propunerii instituţiei de cultură, avizului Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor şi paza este asigurată de muzee, la nivelul legislaţiei internaţionale”, a explicat Raluca Turcan, care a remarcat că hoţii au vizat doar câteva comori dintre sutele expuse.
Şi directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a făcut declaraţii după acest jaf. El a explicat că a ales instituţia din Drents tocmai pentru că are cele mai moderne dotări pentru securitatea pieselor.
„De ce a ales Muzeul Naţional să organizeze o expoziţie la Drents, în Assen? Pentru că Assen e un oraş de 70.000 de locuitori, situat într-o provincie extrem de bogată şi industrializată a Olandei. Spre deosebire de România, unde există o ierarhie a muzeelor, în Olanda există zeci de muzee mai importante în oraşe mai mici. E cel mai vechi muzeu de arheologie din Olanda şi unul din cele mai moderne muzee din Olanda. În urmă cu câţiva ani, a fost construit un corp nou pentru expoziţii temporare de 1.000 de metri pătraţi cu cele mai moderne dotări pentru asigurarea securităţii şi conservării pieselor”, a explicat directorul muzeului.
Directorul Muzeului de Istorie a mai precizat că asigurarea generală a artefactelor dacice expuse în Muzeul Drents este de peste 30 de milioane de euro.
De partea celaltă, autorităţile olandeze au dat asigurări că fac toate demersurile necesare pentru recuperarea tezaurului.
Amintim că, sâmbătă dimineţa, la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care are loc expoziţia „Dacia! Regatul aurului şi argintului”, a fost afectat de o explozie şi mai multe exponate au fost furate.
Rador/FOTOFacebook Muzeul Național de Istorie a României