Premiul Cetățeanului European 2018 – ceremonia națională de decernare
Publicat de nicolaetomescu, 3 octombrie 2018, 10:09 / actualizat: 3 octombrie 2018, 19:57
Biroul de Legătură al Parlamentului European în România îl invită pe dr. Nicolae Tomescu, redactor-șef Radio Iași, la ceremonia de decernare a Premiului Cetățeanului European 2018, vineri 5 octombrie 2018, începând cu ora 9:30 (la sediul Biroului din București, strada Vasile Lascăr, nr. 31, etaj 1, sala de conferințe).
Laureaţii din acest an ai Premiului sunt Mihai Şora /filosof, eseist, gânditor politic/ şi Asociaţia MagiCAMP.
Programul ceremoniei
9:30‐10:00 Înregistrarea participanților
10:00‐10:05 Cuvânt de deschidere, Mădălina MIHALACHE, Biroul de Legătură al Parlamentului European în România
10:05‐12:00 Intervenții deputați europeni şi laureaţi
Monica MACOVEI, membru al Parlamentului European, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni
Cristian PREDA, membru al Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European
Mihai ŞORA, filosof, eseist şi gânditor politic
Siegfried MUREŞAN, membru al Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European
Melania MEDELEANU, Asociaţia MagiCAMP
Înmânarea Premiilor Cetățeanului European
Mihai Șora și Asociația MagiCAMP primesc Premiul Cetățeanului European în România în 2018, ca recunoaștere a rolului lor în promovarea valorilor europene.
Începând din anul 2008, Parlamentul European încurajează, prin acordarea acestui premiu, implicarea activă a cetățenilor și a organizațiilor din întreaga Europă în proiecte și inițiative care promovează o mai bună înțelegere reciprocă și facilitează cooperarea transfrontalieră sau transnațională în cadrul Uniunii Europene.
Mihai Șora a fost nominalizat de Monica Macovei și Cristian Preda, deputaţi în Parlamentul European, și primește Premiul Cetățeanului European în 2018 pentru „modul în care dă ființă prin activitățile sale civice valorilor Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”. (Domnul) Şora contribuie la consolidarea spiritului european, considerând că „nimic, niciodată, nu ar putea altera consistența, vigoarea și temeiul ei ideatic”. Proiectând Europa în viitor, merge regulat în școli asigurându‐se că „temeiul ideatic” al Europei ajunge la copiii de astăzi.”
Asociația MagiCAMP a fost nominalizată de deputatul Siegfried Mureșan și premiată anul acesta pentru „implicare pe termen lung în asigurarea drepturilor la protecție și îngrijiri necesare pentru bunăstarea copiilor, consacrate în Carta drepturilor fundamentale a UE. MagiCAMP s‐a remarcat prin proiecte și activități gratuite de susținere și reintegrare în viața socială a copiilor cu afecțiuni oncologice, cu arsuri grave și a celor care au pierdut pe cineva drag, dar și a familiilor acestora. Peste 500 de copii din România și din Republica Moldova au beneficiat de terapie prin joacă, îngrijire, inclusiv medicală, și de consiliere de specialitate în taberele de vară MagiCAMP.”
***
Pentru decernarea Premiului Cetățeanului European sunt luate în considerare activități sau acțiuni realizate de cetățeni implicaţi în cooperarea culturală transfrontalieră sau transnațională pe termen lung, care contribuie la consolidarea spiritului european, precum şi activități de zi cu zi prin care sunt concretizate valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Nominalizările pentru Premiul Cetățeanul European se fac de către deputaţii în Parlamentul European, urmând că acestea să fie analizate de către un juriu naţional format din deputaţi din ţara respectivă. În urma acestei analize, juriile naţionale înaintează propunerile către Cancelaria Premiului European, forul care ia decizia finală privind lista tuturor laureaţilor.
Anual, sunt premiați până la 50 de cetățeni, grupuri, asociații și organizații din Uniunea Europeană…