Principalele produse de pe masa de Paşte se anunţă mai scumpe anul acesta, potrivit celor mai recente date INS

Publicat de Andreea Drilea, 14 aprilie 2025, 08:24
Masa de Paşte se anunţă mai scumpă anul acesta, în condiţiile în care produsele principale din meniul de sărbători au preţuri mai mari faţă de anul trecut.
Statisticile arată că s-au scumpit carnea de miel, ouăle, cozonacul şi chiar şi lumânările. Continuă în această perioadă şi acţiunile de control ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care are şi o serie de recomandări.
Reporter: Cătălina Creţu – Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică arată că ouăle erau mai scumpe luna trecută cu 3,2% faţă de acum un an, iar carnea de miel – cu 4,4%. Preţul cozonacului a crescut cu 5,4% într-un an, iar vinul – cu aproape 6,5%, în acelaşi context al inflaţiei. Cel mai mult s-a scumpit ciocolata, cu un procent cuprins între 24 şi 28%. Un studiu al unei bănci arată că românii alocă în medie 800 de lei pentru sărbătorile pascale şi pentru 8 din 10 petrecerea acestui moment special în familie este cea mai importantă tradiţie. În această perioadă, carnea de miel costă în medie 43 de lei kilogramul, cozonacul – 81 de lei kilogramul, iar pasca de 800 de grame – 110 lei. O analiză pe această temă arată că în total costul mesei de Paşte, acum, este cu aproximativ 70% mai mare decât în urmă cu cinci ani. În tot acest timp, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor recomandă populaţiei ca în perioada premergătoare sărbătorilor pascale să nu cumpere produse de sezon din locuri neautorizate doar pentru că sunt mai ieftine. Românii trebuie să fie atenţi la calitate şi aspectul produselor, fie că e vorba de carne sau ouă.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro