Salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, va fi actualizat anual în funcţie de rata inflaţiei şi de productivitatea muncii
Publicat de gabrielarotaru, 7 februarie 2025, 07:15
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual, în funcţie de rata inflaţiei şi de productivitatea muncii.
Mecanismul de calcul european va fi aplicat şi în România.
În prezent, salariul minim brut este la nivelul de 4.050 lei lunar.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a precizat că în cursul anului trecut a fost aprobat de Guvern şi ulterior de Parlament un proiect de lege în acest sens, dar hotărârea de guvern adoptată astăzi detaliază aplicarea modului de actualizare anuală a salariului minim.
Guvernul a aprobat astăzi formula de calcul a salariului de bază minim brut pe ţară, în funcţie de evoluţiile inflaţiei şi de productivitatea muncii, în conformitate cu o directivă europeană în domeniu. De la începutul anului, salariul minim brut pe ţară este de 4.050 lei, iar noua formulă de calcul ar urma să asigure predictibilitate în ceea ce priveşte evoluţia veniturilor angajaţilor. De asemenea, Guvernul a alocat bani pentru trei proiecte care vizează tranziţia verde. Este vorba de aproape 90 de milioane de lei, care vor fi obţinuţi din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, atribuite ţării noastre la nivelul Uniunii Europene. Majoritatea banilor vor fi folosiţi de Metrorex, după cum a precizat purtătorul de cuvânt Mihai Constantin.
Mihai Constantin: Cea mai mare parte din aceşti bani, respectiv 68,3 milioane lei, va fi utilizată pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile aferente finanţării obţinute de Metrorex SA prin fondul de modernizare, cel mai important instrument financiar european destinat susţinerii tranziţiei energetice. Concret, cu aceşti bani, sistemul de siguranţă şi automatizare a traficului va fi instalat şi pentru trenurile de pe Magistrala 6 de metrou, care vor lega Gara de nord de Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni şi va fi extins şi pentru trenurile de pe Magistrala 4, dintre Gara de Nord şi Străuleşti, pentru a se atinge capacitatea de transport proiectată de 50.000 de călători pe oră pe sens. Restul, de circa 20,4 milioane lei, vor fi utilizaţi pentru investiţii de creştere a eficienţei energetice a unor clădiri din domeniul public al statului, aparţinând Aeroclubului României şi Aeroclubului Teritorial Baia Mare şi care sunt utilizate pentru pregătirea tinerilor pentru practicarea sporturilor aeronautice.
O altă hotărâre de guvern aprobată astăzi acordă 147 de milioane de lei pentru dărâmarea unui pod de cale ferată din 1908 peste râul Mureş şi construirea unuia nou în locul lui.
A mai fost adoptat şi un memorandum care stabileşte că Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Justiţiei vor selecta un membru şi un supleant din partea României, care să facă parte din Consiliul de administraţie al Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene, organism de planificare şi monitorizare a agenţiei, format din persoane cu experienţă în drepturile fundamentale şi în management. Propunerile celor două ministere vor fi aprobate de Guvern şi apoi vor fi notificate Comisiei Europene. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)