Şedinţă de Guvern: Modificări privind organizarea ANAF, suplimentări ale bugetelor unor ministere
4 decembrie 2024, 18:18
UPDATE – Guvernul a aprobat astăzi suplimentarea bugetului Ministerului de Interne pe acest an, cu peste 200 de milioane de lei, din Fondul de rezervă, pentru plata unor drepturi de natură salarială.
Tot astăzi a fost aprobată o finanţare de 5 miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiţii pentru a finaliza marile şantiere de autostrăzi, pentru modernizarea principalelor magistrale feroviare şi pentru a definitiva linia de metrou până la Otopeni. Ce alte decizii au mai fost luate, aflăm de la Andrei Şerban:
Guvernul a alocat banii necesari pentru cumpărare 600 de ambulanţe noi pentru serviciile medicale de urgenţă din toată ţara, cu scopul de a reduce timpii pe care pacienţii îi aşteaptă până sosesc ambulanţele solicitate.
Şi agricultorii vor primi bani în plus pentru plata facturilor la energia electrică pe care au folosit-o la irigaţiile din acest an.
În următorii trei ani, guvernul vrea să înfiinţeze 150 de centre de educaţie complementară de tip ludotecă, locuri de joacă pentru copiii de până la şase ani din zonele izolate sau defavorizate. Aceste centre vor suplimenta grădiniţele şi creşele care deja există şi vor crea peste 2.900 de noi locuri de muncă.
Au mai fost alocate şi 200 de milioane de lei autorităţilor locale pentru finanţarea serviciilor sociale dedicate persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor vârstnice şi pentru serviciile de protecţie a copilului.
Guvernul a mai stabilit, în şedinţa de astăzi, alocarea de fonduri pentru proiectul intitulat temelii culturale. Este vorba de reabilitarea şi modernizarea a 14 obiective culturale şi istorice de importanţa naţională şi internaţională, cum ar fi construirea sălii de spectacole a Operei Naţionale din Iaşi, restaurarea Muzeului Naţional Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu, iar la Bucureşti, construirea unui nou corp pentru Muzeul Antipa, modernizarea Operei Naţionale şi a Ateneului Român.
(RADOR)
Guvernul se reuneşte, miercuri, în şedinţă, pe agendă având mai multe acte normative, printre care modificări ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2011 privind stocarea geologică a dioxidului de carbon, privind organizarea şi funcţionarea ANAF, suplimentarea bugetelor mai multor ministere.
Pe ordinea de zi se mai află aprobarea Metodologiei de organizare şi funcţionare a serviciilor de educaţie timpurie complementare, suplimentarea bugetului Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, aprobarea listei privind categoriile de informaţii clasificate secret de stat, pe niveluri de secretizare, elaborate sau deţinute de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, de instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice din subordine sau de unităţile care funcţionează sub autoritatea acestuia, precum şi termenele de clasificare aferente.
De asemenea, Guvernul discută suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne pentru plata unor drepturi de natură salarială, a bugetului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în vederea acoperirii celei de a treia tranşe de plăţi către operatorii economici care au depus dosarele de decont pe Programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii ‘Start-up Nation – ROMANIA’, ediţia 2022, precum şi a bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Executivul are pe agenda şedinţei şi actualizarea Strategiei naţionale de management al riscului la inundaţii pe termen mediu şi lung, precum şi reglementări în privinţa finanţării şi gestionarea capabilităţilor medicale mobile Emergency Medical Teams 1 oferite de România prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.
Totodată, Guvernul analizează modificarea organizării şi funcţionării Departamentului pentru Relaţii Interetnice, precum şi un proiect de hotărâre privind revocarea şi numirea unor membri în Consiliul director al Fondului Român de Dezvoltare Socială.
Pe ordinea de zi a şedinţei se mai află mai multe proiecte în analiză, printre care cele referitoare la dotarea cu ambulanţe a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciilor de ambulanţă judeţene şi Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, la ratificarea Acordului de sediu între Guvernul României şi Centrul European de Competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică.
În analiza Executivului se mai află modificarea ordonanţei privind cinematografia, completarea unor acte normative în domeniul fiscal-bugetar, precum şi suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pentru METROREX SA. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro