Senat: Propunerea legislativă prin care se evită situaţiile ivite în cazul Nordis, pe ordinea de zi a plenului

Publicat de Andreea Drilea, 14 aprilie 2025, 05:42
Propunerea legislativă menită să protejeze clienţii dezvoltatorilor imobiliari prin deschiderea cărţilor funciare pentru unităţile individuale reprezentând bunuri viitoare este înscrisă pe ordinea de zi de luni a plenului Senatului pentru dezbatere şi vot, informează site-ul instituţiei.
‘Dezvoltatorul este responsabil de finalizarea proiectului imobiliar şi poate promite înstrăinarea unităţilor individuale din cadrul condominiului viitor sau locuinţei individuale viitoare, numai după notarea autorizaţiei de construire în cartea funciară, realizarea operaţiunii de preapartamentare pentru condominiile viitoare şi deschiderea cărţilor funciare pentru unităţile individuale reprezentând bunuri viitoare, în condiţiile Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare 7/1996′. Promisiunile de vânzare/promisiunile de cumpărare/promisiunile bilaterale de vânzare – cumpărare având ca obiect unităţilor individuale din cadrul condominiului viitor sau locuinţele individuale viitoare se încheie numai în formă autentică, după notarea autorizaţiei de construire în Cartea funciară şi după obţinerea în prealabil a extrasului de Carte funciară de autentificare pentru unitatea individuală viitoare sau după caz, pentru locuinţa individuală viitoare’, se arată într-un amendament inclus în raportul de admitere acordat proiectului de lege de Comisiile juridică şi de administraţie ale Senatului.
Prin înscrierea în cartea funciară a promisiunilor obligatorii, nu va mai exista posibilitatea ca un dezvoltator să poată să promită un apartament mai multor persoane. Avansul plătit de cumpărător este plafonat la 15%, după emiterea autorizaţiei de construcţie.
‘Sumele achitate de cumpărător ca avans in cadrul promisiunii de vânzare/promisiunii de cumpărare/promisiunii bilaterale de vânzare -cumpărare se depun într-un cont bancar deschis pe numele dezvoltatorului imobiliar, în orice monedă şi pot fi cheltuite de acesta numai în scopul dezvoltării imobiliare. Procentul maxim din preţul total pe care dezvoltatorul îl poate solicita ca avans este limitat în funcţie de stadiul construcţiei după cum urmează: 15% la încheierea promisiunii de vânzare/promisiunii de cumpărare/ promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare, 25% la finalizarea structurii de rezistenţă, 25% la finalizarea lucrărilor de instalaţii’, prevede un alt amendament al Comisiilor.
Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari preponderent de la PSD, mai prevede că dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor de imobile în alte scopuri riscă să fie sancţionaţi cu 1% din cifra de afaceri.
Senatul este prim for legislativ sesizat pentru propunerea legislativă privind completarea articolului 22 din Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii, Camera Deputaţilor având rol decizional în acest caz. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro