Ascultă Radio România Iași Live

#StareaEducației: (INTERVIU) Universitatea ”A.I. Cuza” are, de anul acesta, toate liniile de studiu pentru învățământul preuniversitar

#StareaEducației: (INTERVIU) Universitatea ”A.I. Cuza” are, de anul acesta, toate liniile de studiu pentru învățământul preuniversitar

Publicat de Andreea Drilea, 22 septembrie 2023, 16:13

Anul acesta, elevii care au terminat clasa a 8-a au putut opta să se înscrie, pe baza medie obținute la Evaluarea Națională, la cursurile oferite de un nou liceu înființat la Iași. Este vorba despre liceul Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, cea mai veche instituție de învățământ superior din țară.

Liceul UAIC este un proiect unic în țară, fiind singurul afiliat unei universități și care este finanțat de la bugetul de stat. 52 de locuri au fost disponibile în două clase, una de Matematică-Informatică și una de Științe Sociale, pentru elevii care au participat la repartizarea computerizată. Acesta nu este singurul proiect educațional în zona preuniversitară a instituției. Universitatea Cuza are autorizate de câțiva ani Școală Primară, Gimnaziu și Grădiniță.

Invitatul colegei noastre Andreea Daraban este Bogdan Neculau, lector dr. la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, director al Departamentului de învățământ preuniversitar.

Andreea Daraban: Iată, proiecte unice în țară pe care le desfășoară Universitatea Cuza în domeniul preuniversitar. Ce își propune cea mai veche instituție de învățământ din țară prin derularea acestora?

Bogdan Neculau: Cred că era într-un firesc al lucrurilor ca cea mai vechea universitate a României moderne să aibă și primul proiect de acest gen. Un proiect care a făcut parte și face parte din planul managerial al rectorului universității. Și-a dorit lucrul acesta de la început și iată că acest proiect crește foarte frumos. Ideea acestei școli a pornit dintr-un  început, din dorința de a asigura membrilor comunității academice de la Cuza un sprijin în  plus în educarea propriilor copii, dar a prins aripi foarte repede, așa cum ne place nouă să spunem, și a devenit cunoscut la nivelul întregii comunități. Astfel, de doi ani de zile, școala aceasta, Liceul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu toate componentele sale, este deschis întregii comunității ieșene și nu numai, pentru că, să știți că la această școală a universității învață și elevi din județul Iași, nu numai din municipiul Iași. Ca o proporție, dacă vreți așa, cam 30 spre 40% sunt copii ai angajaților universității, restul sunt din comunitatea ieșeană.

Andreea Daraban: Așadar, din acest an școlar la Iași există un liceu nou, cel al Universității ”Alexandru Ioan Cuza”. Sunt două clase, una de Matematică-Informatică și una de Științe Sociale. Unde funcționează acest liceu?

Bogdan Neculau: În luna august 2022, am primit ordinul de ministru care autorizează Universitatea  ”Alexandru Ioan  Cuza”  din Iași să școlarizeze pentru nivelul liceal. Într-adevăr, cu două profiluri, așa cum bine ați amintit. Am dorit un profil din sfera reală și unul din sfera umanistă. Liceul funcționează pe strada Codrescu nr. 6. Va fi inaugurat vineri, 22 septembrie,  într-un imobil pus la dispoziție de Consiliul Județean Iași, pe care Universitatea l-a modernizat, l-a adus la standarde demne de o școală care se află sub egida unei universități și în care, zicem noi, copiii se simt foarte bine. Ce ne încântă pe noi foarte tare: media de admitere este foarte mare. Prima medie a fost 9,75, ultima medie a fost 8,75. Și acum avem o avalanșă, să zicem, cu ghilimele de rigoare, de solicitări de transfer. Nu se pot face în acest moment transferuri, dar faptul că oamenii vor să vină către liceul Universității, este un lucru foarte bun. Și să știți că m-am întrebat de multe ori de unde este dorința aceasta. În această vară au fost aproape 50 de solicitări de transfer către Universitatea noastră, la învățământul preuniversitar, atât la nivel primar, preșcolar, cât  și gimnazial și liceal. Și sigur că te întrebi, de ce?  În primul rând, aș spune datorită calității procesul instructiv-educativ de aici și a pregătirii colegilor mei și nu sunt cuvinte gratuite acestea. Școala aceasta se află pe podium. În al doilea rând este Universitatea.  Umbrela Universității sigur că are cuvântul ei de spus.  Și în al treilea rând este finanțarea aceasta obținută de la bugetul de stat, prin eforturile conducerii. În prezent este școală de stat din toate punctele de vedere, de la finanțare până la încadrare.

Andreea Daraban: Așadar, orice copil dorește de acum înainte să ajungă la liceul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” o poate face după Evaluarea Națională, bifând acele opțiuni spre instituția de învățământ care aparține Universității ”Alexandru Ioan Cuza”. Profesorii care predau aici sunt profesori colaboratori sau sunt angajați ai instituției?

Bogdan Neculau: Sunt și profesori titulari, sunt și profesori pe care îi titularizăm. I-am titularizat și anul acesta. Vor fi titularizați și în anul care urmează, dar sunt și colaboratori. Fiind o școală aflată la început, sunt discipline la care nu ai numărul de ore necesar pentru a întocmi o normă didactică și atunci, sigur, trebuie să apelezi la colaborări, iar lucrul acesta ne-a oferit privilegiul, aș spune, de colaborare cu profesori cu notoritate, profesori de prestigiu din învățământul ieșean. Aș putea da câteva nume, dar i-aș dezavantaja, defavoriza pe ceilalți. Toți sunt foarte buni, deci este o încadrare deosebită și ce mă încântă pe mine foarte tare, nu pleacă.  Deci au venit, rămân și majoritatea vor să rămână de tot.

Andreea Daraban: Cursurile la Liceul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” sunt dimineața sau după-amiaza?

Bogdan Neculau: Cursurile se desfășoară dimineața până la ora 13, 14, chiar 15. Când se ajunge și la ora 15:00 nu e din cauza noastră, ci aș spune, de data aceasta, din cauza planului de învățământ. Iar după-amiază, de la ora 17:00, au posibilitatea să participe la diferite cluburi oferite de școală. Avem foarte multe opțiuni, chiar public speaking, jurnalism, karate, informatică. Au mai multe opțiuni pentru cluburi, iar pentru gimnaziu și învățământul primar oferim și afterschool. La învățământul primar este afterschool de la ora 13:00 până la ora 16:00. Pentru gimnaziu părinții pot opta pentru afterschool,  până la ora 17:00. La gimnaziu e un fel de supraveghere în efectuarea temelor, sarcinilor pentru a doua zi, activități de învățare și cred că mai mult de jumătate au optat pentru acest afterschool, care sigur de data aceasta este cu plată, că nu face parte din programul efectiv. 

Andreea Daraban: Ce planuri sunt pentru viitor în ceea ce privește Liceul Universității ”Alexandru Ioan Cuza”? Înțeleg că se dorește înființarea de noi specializări.

Bogdan Neculau: Dacă ne referim strict la nivelul liceal, chiar la deschidere, rectorul Universității, profesorul Tudorel  Toader, spunea  că noi am vorbit deja despre o dublare a cifrei de școlarizare , odată cu autorizarea profilului primar și preșcolar, dar fiind foarte mulți cei care vor să vină către universitate, probabil că va trebui să dublăm din nou numărul de clase.  Sigur, cu un spațiu corespunzător și ne dorim, de asemenea, să răspundem solicitărilor comunității prin a înființa noi profiluri de studii liceale. Ne gândim la un profil vocațional, la Filologie, să vedem, în funcție de ce va spune piața. Profilul vocațional este droit. Toată lumea întreabă când vom înființa acest profil. E vorba de profilul Pedagogic.

Andreea Daraban: Un fel de concurență pentru Colegiul ”Vasile Lupu”.

Bogdan Neculau: Nu neapărat concurență, e loc pentru toată lumea. Când vorbești de educație, nu vorbești de monopol. Și mai ales că în cadrul universității noastre, printre cele 15 facultăți se află și facultate de Psihologie și Științele Educație. E o pepinieră și pentru această facultate.

Andreea Daraban: Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, spuneam că a înființat în anul 2003 o școală primară și o grădiniță, iar de câțiva ani are și gimnaziu. Iată, vorbeați despre cursurile la școala primară și la gimnaziu, că ele se desfășoară dimineața, cu afterschool-ul aferent. Mulți părinți sunt doritori de afterschool, chiar și la gimnaziu. Sunt convinsă că e un câștig pentru copii, dar și o bucurie pentru unii părinți care nu își pot supraveghea copiii acasă.

Bogdan Neculau: Așa este, vedeți, noi am mers dincolo de ideea asta de supraveghere în efectuarea temelor. Supravegherea aceasta este făcută de un cadru didactic al școlii, dar mai sunt și proiecte în echipă. Mai mult de jumătate a optat pentru această variantă de afterschool, iar înainte de afterschool copiii merg la masă. Este un lucru foarte important, la Cantina Universității, pe baza carnetului de student. Pe baza înscrierii la acest afterschool, coboară din sediul din strada Codrescu, însoțiți de un cadru didactic. Merg la cantina “Titu Maiorescu”, au un loc acolo, deoparte. E un meniu prestabilit, făcut cu ajutorul unui nutritionist. După care, nu se mai întorc la școală, ci merg în corpul I care se află în parcul “Titu Maiorescu”, un corp al universității, unde rămân pentru afterschool până la ora 17:00 când părinții îi iau acasă. Cei de la învățământul primar rămân în clasele lor, merg la cantină la Akademos, mănâncă, revin în clasă.  La ora 16:00 se încheie activitatea de afterschool.

Andreea Daraban: Dacă inițial erau denumite Școala și Grădinița ”Junior”, așa le cunoaște lumea, acum acestea se numesc Școala și Grădinița Universității ”Alexandru Ioan Cuza”. Inițial, aceste instituții au avut un caracter privat, iar ulterior ele au intrat în circuitul preuniversitar finanțat de stat. Doar afterschool-ul se plătește, așa cum spuneați.

Bogdan Neculau: O poveste frumoasă dacă îmi permiteți.  Acum zâmbim, dar au fost și momente în care nu am zâmbit,  e adevărat. În 2003, când a fost înființată întâi grădinița și apoi școala, au funcționat în regim privat. Așa era legislația din momentul acela și era ceva nefiresc, într-un fel. Într-o universitate de stat ai o școală privată. Nu prea mergea. A venit așa, ca un colac de salvare, Ordonanța de Urgență 48/2018, care dădea sau oferea posibilitatea universităților de stat să-și înființeze structuri de învățământ preuniversitar și pentru școli de aplicație. Pentru că, să nu uităm că în școlile acestea fac practică pedagogică și studenții care vor fi ulterior profesori. Ei, în naivitatea mea juridică din acel moment am crezut că e simplu: e privată, o facem de stat și gata. Nu era chiar așa. Deși școala era acreditată, închipuiți-vă că a trebuit să o luăm de la zero. Deci, o școală cu experiență în spate, cu activitate deosebită, cu multe premii obținute, practic s-a resetat, am luat-o de la zero și în anul 2020 a trebuit să fim din nou autorizați pentru învățământul preșcolar și primar și apoi pentru învățământul gimnazial un an mai târziu în 2021 și în 2022 pentru învățământul liceal.

Andreea Daraban: Deși erau 17 ani de activitate în spate.

Bogdan Neculau: Deși erau 17 ani de activitate, această reautorizare a venit și cu o decizie a conducerii universității de a dubla cifra de școlarizare, tocmai pentru a răspunde numeroaselor  solicitări din partea părinților. Și în momentul în care a venit ordinul de autorizare, cel din 2020, spunea așa, că începând cu anul școlar următor, adică de la 1 septembrie 2020, școala trebuia să fie finanțată de la bugetul de stat. Toți așteptam minunea! Ei, minunea aceasta s-a întâmplat abia pe 1 ianuarie 2023.

Andreea Daraban: În acești ani, cine a susținut finanțarea?

Bogdan Neculau: Părinții, a fost taxă, în continuare, pentru că nu aveam cum să rezistăm. Nefiresc, da! Deci școală de stat, cu toate actele la mână, dar era cu taxă pentru că nu venise finanțarea. Era legea dată, că am întrebat și noi, vă dați seama, am făcut 100 de hârtii la minister și în toate direcțiile posibile. Era legea data, dar nu era metodologia de aplicare. Deci, după ce s-a dat legea, a mai durat până a venit metodologia. Bun, și acum o chestiune ușor comică:  pe 1 aprilie 2022 a fost dată Ordonanța de Urgență 21 care spunea că, în termen de 60 de zile de la emiterea prezentei ordonanțe va fi stabilită metodologia de finanțare. Ne-am bucurat. Vreau să vă spun că aceste 60 de zile, de la 1 aprilie, s-au împlinit abia pe 1 ianuarie 2023 și să știți că nu știu dacă se împlineau dacă nu erau eforturi majore din partea conducerii Unvesității.

Andreea Daraban: În cele din urmă, eforturile s-au încununat cu succes.

Bogdan Neculau: În acest moment taxa este 0. La Universitate nu există taxă nici la grădiniță, nici la școala primară, nici la gimnaziu, nici la liceu. Deci este școală de stat 100%. Apropo de masa de care spuneam înainte, părinții sunt foarte încântați de masa aceasta de prânz. Toți elevii Liceului Universității, de la orice nivel, fie că stau la afterschool, fie că nu stau la afterschool, pe baza carnetului de student, pot merge și pot lua masa la Cantina ”Titu Maiorescu”, după care dacă nu stau la afterschool, se duc acasă. E masa de prânz care e importantă.

Andreea Daraban: În ceea ce privește grădinița Universității, copiii cum sunt selectați în prezent? Funcționează de anul acesta, într-o clădire nouă, preluată de Universitate.

Bogdan Neculau: Până acum a funcționat și funcționează în continuare grădinița de lângă cantina Titu Maiorescu. Grădinița aceea, de fapt a fost baza, de acolo s-a pornit, după care Universitatea a achiziționat o fosta grădiniță. Este vorba de fosta grădiniță 10, care ținea de Colegiul Național ”Garabet Ibrăileanu” și care s-a mutat în Copou în locul Policlinicii cu plată. Era o clădire privată, aceea. Eu nu știam că Primăria plătea chirie pe clădirea respectivă și atunci s-a potrivit mult mai bine. O fostă grădiniță, a fost achiziționată de Universitate și a rămas grădiniță. E plină și asta în momentul acesta. O să vedem la anul ce o să facem, pentru că s-a dublat cifra de școlarizare și aici.

Andreea Daraban: Câte grupe sunt?

Bogdan Neculau: Sunt în acest moment două grupe mijlocii, două gupă mici, o grupă mijlocie și o grupă mare și vrem să mergem tot cu două grupe mici în continuare.

Andreea Daraban: Există spațiu suficient în clădirea respectivă?

Bogdan Neculau: Există și va mai exista. Aș vrea să vă spun un lucru la care noi ținem foarte mult: numărul de elevi în clasă. Nu vrem să depășim 20 de preșcolari, nu vrem să depășim 20-22 la învățământul primar. De asemenea, nu depășim 25 de copii în clasă la învățământul gimnazial și la învățământul liceal. Poți să fii tu cel mai bun profesor de pe fața pământului, și acum vorbește pedagogul din mine.  Într-un fel vei lucra cu 20-25 de copii și într-un fel, cu 30 – 35, cu certitudine.

Andreea Daraban: Părinții, cum își pot înscrie copiii la grădinița Universității ”Alexandru Ioan Cuza”?

Bogdan Neculau: Pe site-ul universității noastre este o secțiune dedicată departamentului de învățământ preuniversitar sau chiar dacă se tastează Școala Universității sau grădinița Universității sau școala primară, gimnaziul Universității, te duce în direcția respectivă. Fiind școală de stat, ne pliem perioadei de admitere, de înscriere din învățământul de stat. Avantajul nostru, să spunem dintr-un anumit punct de vedere, pentru că este un proiect inedit, este și școală de aplicație, grădinița nu are circumscripție și atunci oricine poate veni să se înscrie.

Andreea Daraban: Și cum se face selecția? E primul venit, primul servit?

Bogdan Neculau: Nu. Există niște criterii care sunt aprobate de către conducerea universității.

Andreea Daraban: Au prioritate copiii cadrelor didactice ale universității?

Bogdan Neculau: Nu, nu întotdeauna. Noi mai îmbunătățim, așa, criteriile de la an la an, vedem ce nu a funcționat, ce a funcționat foarte bine.

Andreea Daraban: Oricine are șanse să ajungă la această grădiniță sau la școala primară sau la gimnaziul Universității ”Alexandru Ioan Cuza”.

Bogdan Neculau: Și aș mai spune un lucru. Povesteam de perioada asta a transferurilor. S-au făcut în vacanța de vară. Transferurile se fac doar în vacanțe. Cine dorește poate depune o cerere de transfer, deși în momentul acesta locurile sunt ocupate.  Dar, ca să nu plece omul așa cu inima frântă, el lasă o cerere acolo, și poate se  eliberează un loc. Toată lumea trece prin testare. Și la clasele gimnaziale, la clasa a 5-a a fost testare la română și matematică, nu cu subiecte de de olimpiadă.

Andreea Daraban: Doream să revin la modalitatea de selecție a elevilor pentru gimnaziu. La liceele de top din Iași există un examen organizat de fiecare instituție în parte, destul de complex și cu subiecte destul de dificile.  În acest fel se va derula și admiterea la gimnaziul Universității ”Alexandru Ioan Cuza”?

Bogdan Neculau: Am avut și până acum. Noi am respectat legea, în sensul că i-am primit pe cei de clasa a 4-a. Absolvenții de clasa a 4-a, dacă vor să vină la clasa a 5-a ești obligat să-i primești.

Andreea Daraban: Cei care termină școala primară a Universității, sigur, intră automat în gimnaziu.

Bogdan Neculau: În clasa a 5-a, asta e legea în acest moment.

Andreea Daraban: Și pentru cei din exterior există locuri separate?

Bogdan Neculau: Dacă tu scoți la planul de școlarizare două clase, vezi cine vrea să rămână de la clasa a 4-a, rămân încă șapte-opt locuri după ce s-au înscris absolvenții de clasa a 4-a, aceste șapte-opt locuri le scoți la concurs. Cât sunt, astea sunt. De regulă, sunt mai mulți înscriși decât numărul de locuri, dar respectăm legislația în materie. Eu aș avea ceva de comentat aici, dar nu o facem acum. Deci, obligatoriu la toate școlile care școlarizează și pentru nivel gimnazial ești obligat să îi iei pe absolvenții de la clasa a 4-a, indiferent ce-i cu ei.

Andreea Daraban: Câte clase la gimnaziu sunt în prezent?

Bogdan Neculau: În acest moment mergem cu câte două clase pe nivel.

Andreea Daraban: Și la școala primară?

Bogdan Neculau: Am ajuns la clasa a 7-a deja, iar la școala primară, odată cu autorizarea școlii pe învățământ de stat, rectorul a luat decizia dublării cifrei de școlarizare. Deci practic acum avem două clase pregătitoare, două clase  întâi, două clase a 2-a și în acest moment, în total,  avem 18 formațiuni de studiu și 363 de elevi și preșcolari.  Acum trei ani erau 127 formațiuni de studiu.

Andreea Daraban: Ce alte proiecte mai are în vedere Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” pe zona preuniversitară?

Bogdan Neculau: În primul rând vrem să consolidăm ceea ce s-a creat. Vrem să îi titularizăm pe colegii noștri care s-au remarcat și care chiar vor să vină către noi. Dar să nu vă închipuiți, apropo de lucrul acesta, că sunt doar profesori vechi, cu notorietate, cu gradul 1, veniți de la cele mai bune licee, cum și este în anumite situații. Avem profesori și de la Colegiul Național ”Costache Negruzzi”, de la Colegiul Național Pedagogic, de la Racoviță, de toate liceele mari, acum să ne omitem pe cineva. Dar în același timp ne îndreptăm atenția și către tinerii noștri absolvenți care au demonstrat. Spre exemplu, avem singura notă la titularizare la istorie, cu 10.  E la noi. Avem o educatoare de învățământ preșcolar care s-a detașat de la o grădiniță din Iași: 10 la titularizare, 10 la definitivat,  tot  foarte tânără. Și profesorul de biologie, să nu uităm de profesorul de biologie, care e idolul copiilor, abia așteaptă și el și noi să aibă 18 ore ca să îl titularizăm la noi. Când am făcut aceste încadrări, am cerut un punct de vedere de la facultăți, la studenți pe care profesorii i-au urmărit de-a lungul timpului și care au crescut frumos. De asemenea, inspectorii de specialitate, avem o colaborare foarte bună cu Inspectoratul Școlar Județean, deci consolidăm ce am făcut și resursa umană și resursa materială. Avem nevoie în continuare de spații, pentru că e nevoie de săli de clasă, e nevoie de săli de grupă și vor fi surprize frumoase în perioada imediat următoare vizavi de creșterea numărului de spații pentru formațiunile de studiu de la Universitate.

Varianta audio a interviului:

Etichete:
#StareaEducației (INTERVIU) Tinu Bosînceanu, absolvent de Harvard: “Există pentru oricine o modalitate de a studia în străinătate. O facultate peste hotare nu-ți garantează, însă, o carieră de succes. Studiul în străinătate poate fi o rampă de lansare, dar dacă nu te situezi peste medie, șansele de angajare nu sunt la fel de mari.”
Life vineri, 27 decembrie 2024, 10:28

#StareaEducației (INTERVIU) Tinu Bosînceanu, absolvent de Harvard: “Există pentru oricine o modalitate de a studia în străinătate. O facultate peste hotare nu-ți garantează, însă, o carieră de succes. Studiul în străinătate poate fi o rampă de lansare, dar dacă nu te situezi peste medie, șansele de angajare nu sunt la fel de mari.”

Mulți elevi din România aleg să studieze în străinătate, motivele fiind variate, dar în principal legate atât de dorința de a obține o...

#StareaEducației (INTERVIU) Tinu Bosînceanu, absolvent de Harvard: “Există pentru oricine o modalitate de a studia în străinătate. O facultate peste hotare nu-ți garantează, însă, o carieră de succes. Studiul în străinătate poate fi o rampă de lansare, dar dacă nu te situezi peste medie, șansele de angajare nu sunt la fel de mari.”
#StareaEducației (INTERVIU) Un proiect transdisciplinar, care promovează gândirea critică și spiritul civic, susținut de mai multe instituții europene, s-a desfășurat la Colegiul Național “Costache Negruzzi” din Iași
Life joi, 19 decembrie 2024, 13:49

#StareaEducației (INTERVIU) Un proiect transdisciplinar, care promovează gândirea critică și spiritul civic, susținut de mai multe instituții europene, s-a desfășurat la Colegiul Național “Costache Negruzzi” din Iași

La Colegiul Național “Costache Negruzzi” din Iași a avut loc, în lunile noiembrie și decembrie, un proiect interdisciplinar care și-a propus...

#StareaEducației (INTERVIU) Un proiect transdisciplinar, care promovează gândirea critică și spiritul civic, susținut de mai multe instituții europene, s-a desfășurat la Colegiul Național “Costache Negruzzi” din Iași
#InfoEconomic: Antreprenortiatul social, model de afacere îndreptat către comunitate. Andrei Ioniță, World Vision România: ”este un domeniu unde este foarte mult loc de dezvoltare și unde trebuie schimbată percepția la nivelul oamenilor”
Life vineri, 13 decembrie 2024, 11:32

#InfoEconomic: Antreprenortiatul social, model de afacere îndreptat către comunitate. Andrei Ioniță, World Vision România: ”este un domeniu unde este foarte mult loc de dezvoltare și unde trebuie schimbată percepția la nivelul oamenilor”

La nivel mondial, antreprenoriatul social, prin prisma fondurilor alocate pentru inițiativele de profil, poate fi privit și în cheia unei...

#InfoEconomic: Antreprenortiatul social, model de afacere îndreptat către comunitate. Andrei Ioniță, World Vision România: ”este un domeniu unde este foarte mult loc de dezvoltare și unde trebuie schimbată percepția la nivelul oamenilor”
#StareaEducației (INTERVIU) Sorin Borodi, profesor de matematică: “Meditațiile, în ultimă instanță, înseamnă o cvasidresură. Sunt cultivate niște automatisme, care au, într-o anumită măsură, valoarea lor. Însă în momentul în care acest stil de învățare a matematicii primează în fața învățării logice și cu aplicabilitate în viața reală, toată lumea are de suferit.”
Life duminică, 8 decembrie 2024, 05:59

#StareaEducației (INTERVIU) Sorin Borodi, profesor de matematică: “Meditațiile, în ultimă instanță, înseamnă o cvasidresură. Sunt cultivate niște automatisme, care au, într-o anumită măsură, valoarea lor. Însă în momentul în care acest stil de învățare a matematicii primează în fața învățării logice și cu aplicabilitate în viața reală, toată lumea are de suferit.”

România se află în topul țărilor care alocă cele mai multe ore pentru studierea matematicii, dar se poziționează la finalul clasamentului...

#StareaEducației (INTERVIU) Sorin Borodi, profesor de matematică: “Meditațiile, în ultimă instanță, înseamnă o cvasidresură. Sunt cultivate niște automatisme, care au, într-o anumită măsură, valoarea lor. Însă în momentul în care acest stil de învățare a matematicii primează în fața învățării logice și cu aplicabilitate în viața reală, toată lumea are de suferit.”
Life joi, 5 decembrie 2024, 00:38

„Radu Afrim – picătura prințului Rupert”, o carte despre „universul afrimian”, semnată de actrița Ada Lupu

Foaierul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași a găzduit marți seara lansarea cărții „Radu Afrim – picătura prințului...

„Radu Afrim – picătura prințului Rupert”, o carte despre „universul afrimian”, semnată de actrița Ada Lupu
Life duminică, 1 decembrie 2024, 08:53

#StareaEducației (INTERVIU) Roxana Mihai, psiholog: “În cazul utilizării rețelelor sociale de către adolescenți, nu aș merge pe ideea de interdicție, ci pe cea de responsabilizare. Controlul parental pe dispozitivele electronice este necesar până la o anumită vârstă.”

În ultimul deceniu, rețelele sociale au schimbat semnificativ modul în care ne petrecem timpul liber, diseminăm informațiile sau comunicăm cu...

#StareaEducației (INTERVIU) Roxana Mihai, psiholog: “În cazul utilizării rețelelor sociale de către adolescenți, nu aș merge pe ideea de interdicție, ci pe cea de responsabilizare. Controlul parental pe dispozitivele electronice este necesar până la o anumită vârstă.”
Life miercuri, 27 noiembrie 2024, 20:03

#InfoEconomic: profesor universitar doctor Cristian Popescu, prodecan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor: ”pentru a ajunge la ținta de deficit bugetar pe care Comisia Europeană a recomandat-o Guvernului României, va fi nevoie de măsuri drastice în ceea ce privește fiscalitatea și în ceea ce privește limitarea cheltuielilor publice”

La jumătatea lunii noiembrie, Comisia Europeană a redus la 1,4% de la 3,3, anterior, estimările privind creșterea economiei românești în acest...

#InfoEconomic: profesor universitar doctor Cristian Popescu, prodecan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor: ”pentru a ajunge la ținta de deficit bugetar pe care Comisia Europeană a recomandat-o Guvernului României, va fi nevoie de măsuri drastice în ceea ce privește fiscalitatea și în ceea ce privește limitarea cheltuielilor publice”
Life marți, 19 noiembrie 2024, 23:59

#InfoEconomic: Horia Popa, CEO Singularity9, companie de IT din SUA: pentru ca Iașiul să urce în clasamente de profil, ”firmele din oraș ar trebui să se ducă în zona de excelență, să facă mai vizibilă zona de performanță în tehnologia informației”

Horia Popa este ieșean, specialist în IT și, din această postură profesională, a deschis o companie în Statele Unite ale Americii; numele ei,...

#InfoEconomic: Horia Popa, CEO Singularity9, companie de IT din SUA: pentru ca Iașiul să urce în clasamente de profil, ”firmele din oraș ar trebui să se ducă în zona de excelență, să facă mai vizibilă zona de performanță în tehnologia informației”