Unităţi militare fac cercetări în zona unde o dronă ar fi intrat pe teritoriul românesc după un atac rusesc de lângă graniţă

Publicat de Gabriela Rotaru, 29 aprilie 2025, 11:06
A fost din nou alertă aeriană în Delta Dunării, după un atac rusesc cu drone în Ucraina, lângă graniţă.
Cu puţin înainte de miezul nopţii, locuitorii din Sulina au auzit explozii puternice şi, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, au primit mai multe mesaje RO-ALERT – spune viceprimarul localităţii, Laurenţiu Praz.
Laurenţiu Praz: În jurul orelor 23:30 am auzit o bubuitură, a fost urmată de nişte rafale de mitralieră, după care a apărut mesajul de RO-ALERT, primul RO-ALERT, după care au urmat încă două şi la scurt timp s-au auzit la fel, mai multe. Bubuiturile pot să spun că au fost chiar puternice, simţindu-se chiar în casele oamenilor. S-au auzit mai puternice decât cele de acum trei ani de zile, când a fost bombardată Insula Şerpilor.
Mesaje de avertizare au primit şi locuitorii din comunele Chilia Veche, Pardina şi C.A. Rosetti, transmite corespondentul RRA Luiza Rosetti. Una dintre drone ar fi intrat pentru scurt timp pe teritoriul românesc, iar Ministerul Apărării a ridicat mai multe avioane de luptă – spune purtătorul de cuvânt, general-maior Constantin Spînu.
Constantin Spînu: Conform procedurilor, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române şi două Eurofighter ale Forţelor Aeriene Italiene, aflate în serviciul de luptă poliţie aeriană, au decolat succesiv din Bazele 86 Aeriană Borcea, respectiv 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu şi au executat misiuni de supraveghere şi protecţie a spaţiului aerian al României. Pe parcursul executării atacurilor asupra obiectivelor ucrainene, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca traiectoria uneia dintre dronele implicate în atac să fi intersectat pentru o perioadă foarte scurtă de timp spaţiul aerian naţional, pe adâncimea de până la 500 de metri, într-o zonă aflată la aproximativ 8 kilometri est de localitatea C.A. Rosetti, judeţul Tulcea.
Unităţi militare fac marţi cercetări în zonă, iar forţele MApN continua misiunile de supraveghere a spaţiului aerian, mai precizează Ministerul Apărării. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)