Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Publicat de Lucian Bălănuţă, 9 octombrie 2015, 06:22 / actualizat: 9 octombrie 2015, 8:26
Astăzi este marcată Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Ziua de 9 octombrie a fost stabilită în amintirea momentului din 1941 când a început deportarea evreilor şi a romilor din Bucovina şi Basarabia.
Evenimente tragice precum Pogromul de la Iaşi, cel din Dorohoi sau cel din Galaţi au fost evocate încă de ieri de istoricul ieşean, Adrian Cioflâncă, la un simpozion tematic desfăşurat la Muzeul de Artă din Cluj.
Deşi existau unele voci care afirmau că persoanele ucise ar fi fost comunişti sau sabotori, alte documente contrazic aceste afirmaţii, susţine Adrian Cioflâncă:
Consiliul Judeţean Suceava şi Biblioteca Bucovinei vor comemora, astăzi victimele Holocaustului din Transnistria prin evenimentul ”Artă şi supravieţuire”.
Adriana Dascălu relataeză:
Ziua Holocaustului este marcată astăzi la 74 de ani de când a început deportarea evreilor şi romilor din Bucovina şi Basarabia. Holocaustul a fost recunoscut de autorităţile române în 2004, pe baza concluziilor formulate de comisia specială pentru studierea deportărilor din timpul celui de-al doilea război mondial, condusă de laureatul premiului Nobel, Ellie Wiesel. La ceremonia organizată ieri la Monumentul Victimelor Holocaustului, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, a explicat de ce acest moment nu trebuie uitat.
Aurel Vainer: Istoria e istorie. Trebuie s-o cunoaştem şi să recunoaştem că a existat. În România s-au făcut şi se fac multe pentru a duce memoria Holocaustului cât mai aproape de om. S-au făcut multe pe linia legislaţiei şi trebuie să continuăm ca să nu uităm pentru a nu repeta şi a nu da ocazii cândva să se mai întâmple astfel de grozăvii.
La ceremonia de ieri din capitală au participat preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Parlamentul israelian, Yuli-Yoel Edelstein, membri ai Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, precum şi supravieţuitori ai Holocaustului.
(Radio Iaşi, RADOR/ FOTO wikipedia.org)