Primarii și șefii de consilii județene scapă de incompatibilitate. Vor putea fi reprezentanți ai localităților la companiile de utilități
Publicat de andreeadaraban, 6 mai 2015, 17:55
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de lege prin care primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene li se acordă calitatea de reprezentanţi ai comunelor, ai oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice.
Deputaţii au adoptat proiectul de lege pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr.51/2006 şi au respins cererea fostului preşedinte Traian Băsescu de reexaminare a acestui proiect, cu 227 de voturi pentru, 3 împotrivă şi 88 de abţineri.
Potrivit raportului Comisiei pentru industrii, prin această lege, primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene li se acordă calitatea de reprezentanţi ai comunelor, ai oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice.
Totodată, potrivit noii legi, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene îşi pot delega, prin dispoziţie, calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei.
În cererea de reexaminare, Traian Băsescu sublinia că potrivit legislaţiei în vigoare (art.37 şi 92 din Legea administraţiei) se consideră că adoptarea acestui act normativ nu este oportună, deoarece participarea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene în organele de conducere ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară amintite nu se justifică în mod obiectiv, întrucât soluţia legislativă propusă ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilităţilor.
‘Ca efect al noului text de lege, Agenţia Naţională de Integritate nu ar mai putea constata incompatibilitatea primarilor sau a preşedinţilor consiliilor judeţene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociaţii. Se consideră că o asemenea opţiune a legiuitorului diminuează activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate şi vine în contradicţie cu recomandările cuprinse în Raportul Comisiei Europene către Parlamentul European privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare, din anii 2013 şi 2014, prin care se are în vedere consolidarea măsurilor anticorupţie şi de asigurare a integrităţii’, se arată în cererea de reexaminare.
Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul PSD Marian Neacşu, a declarat la dezbaterea proiectului că acesta vine să reglementeze o situaţie care ‘a dat naştere unor interpretări care s-au întors împotriva destul de multor aleşi locali’.
‘Cine să cunoască, cine să reprezinte mai bine comunitatea dacă nu cei pe care comunitatea îi alege din patru în patru ani ca să o conducă? Sper că toţi cei care s-au aflat sau au fost supuşi, aş spune eu, chiar abuzurilor în acest interval de timp datorită unor reglementări insuficiente şi interpretative să poată să beneficieze de acum încolo de interpretarea legii, chiar şi cei aflaţi în această situaţie de acum, pentru ca lucruri de genul celor care au dat naştere la astfel de posibilităţi de a fi trimişi în judecată, de a li se face dosare pe zonă de incompatibilitate sau de conflict de interese să nu se mai poată întâmpla’, a spus Neacşu.
Deputaţii PNL au spus că se vor abţine de la vot iar cei ai PSD, minorităţilor şi UDMR, că vor susţine adoptarea legii şi respingerea cererii de reexaminare.
Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional. (Agerpres/ FOTO jurnalul.ro)