Raed Arafat – „În sistemul de urgenţă există un deficit important de personal”
Publicat de , 5 aprilie 2016, 15:27
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, la Suceava, că în sistemul de urgenţă există un deficit important de personal, dar speră ca în anii următori acesta să scadă, în condiţiile modernizării unităţilor de primire a urgenţelor şi a facilităţilor pe care le va primi personalul medical, inclusiv din partea autorităţilor locale prin alocarea de locuinţe de serviciu.
Totodată, Arafat a spus că numărul specialiştilor de medicină de urgenţă a crescut, iar trendul acesta crescător îl face să creadă că deficitul se va micşora în viitorul apropiat.
Dacă per total numărul medicilor a avut o uşoară scădere în 2015 faţă de 2014, totuşi pentru medicii specialişti de medicină de urgenţă a crescut numărul lor. Deci a crescut cu vreo 40 de medici între cei doi ani, a spus Raed Arafat.
El a precizat că, în prezent, în România sunt 560 de medici specialişti şi primari de urgenţă în unităţile de primiri urgenţă, acest număr fiind completat de medici de medicină generală cu atestate, la care se adaugă rezidenţi care se pregătesc.
‘Este un număr de rezidenţi care se pregătesc şi noi sperăm că astfel de condiţii şi mai ales dacă consiliul local, consiliul judeţean îi sprijină şi cu locuinţă şi cu tot, să-i atragem să vină către astfel de unităţi de primiri urgenţe. Deci este deficit, dar trendul pe numărul medicilor de urgenţă în unităţile de primiri urgenţe e în creştere, dar foarte lentă şi noi am dori să nu mai pierdem rezidenţi afară şi să-i atragem pe toţi să rămână aici’, a spus Raed Arafat, subliniind că un factor important care poate determina un medic tânăr să rămână în România îl reprezintă şi condiţiile de muncă la standarde moderne.
Arafat a spus că încă mai este nevoie de mult personal, arătând că, în prezent, în unităţile de primire urgenţe lucrează 6.500 de persoane care includ medici, asistenţi medicali, brancardieri, diferite alte categorii de personal, dar sunt puţine în comparaţie cu numărul mare de pacienţi.
Mai e nevoie mai ales de medici şi asistenţi. Anul trecut Ministerul Sănătăţii a mai dat vreo două sute de posturi la unităţile de primire urgenţe (…) Acum s-a dat examenul de specialitate şi avem încă 27 de absolvenţi noi de medicină de urgenţă (…) Este un proces continuu de dezvoltare şi de dezvoltare a resursei umane, dar care trebuie să fie încurajat şi trebuie să fie sprijinit cât mai serios ca să putem să ne păstrăm medicii în ţară, a mai spus Arafat.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a participat, astăzi, la inaugurarea Unităţii de Primire Urgenţe Suceava, după încheierea unui proiect de modernizare şi extindere, ocazie cu care i s-a conferit titlul de cetăţean de onoare al judeţului pentru contribuţia importantă în realizarea acestuia şi sprijinul constant pe care l-a dat Spitalului Judeţean de Urgenţă. (Agerpres/FOTO: zi-de-zi.ro)