(UPDATE/AUDIO) REFERENDUM ISTORIC: Scoţienii au spus NU independenţei!
Publicat de gabrielarotaru, 19 septembrie 2014, 06:31 / actualizat: 19 septembrie 2014, 11:35
UPDATE – ora 10:40 Scoţia a respins independenţa şi a decis să rămînă parte a Regatului Unit al Marii Britanii. Rezultatele finale arată că unioniştii au obţinut victoria în majoritatea districtelor. Potrivit BBC, ei conduc cu peste 55 la sută din voturi.
Premierul Scoţiei, Alex Salmond, principalul adept al declarării independenţei ţării, şi-a recunoscut înfrîngerea.
La Londra, premierul britanic, David Cameron, a salutat rezultatul referendumului şi s-a declarat încântat că Marea Britanie va rămâne unită. El a avut un mesaj şi pentru cei care au votat pentru independenţa Scoţiei.
UPDATE – ora 9:00 Peste 60% dintre scoţieni au respins independenţa Scoţiei la referendumul pe această temă, potrivit ultimelor rezultate parţiale oficiale, anunţate de Comisia Electorală, citată de BBC şi Reuters.
După închiderea urnelor, aseară, centrul de studii internaţionale YouGov a prezis că referendumul scoţian se va încheia cu victoria adepţilor menţinerii Scoţiei în componenţa Regatului Unit.
Premierul britanic, David Cameron, l-a felicitat pe Alistair Darling, liderul campaniei împotriva independenţei Scoţiei, în contextul în care rezultatele parţiale indică faptul că scoţienii au votat pentru menţinerea în Regatul Unit, relatează Reuters.Premierul britanic şi-ar fi putut vedea poziţia pusă în pericol în cazul unui vot în favoarea independenţei.
Liderul susţinătorilor ieşirii Scoţiei din Regatul Unit, Alex Salmond, a recunoscut înfrângerea taberei sale la referendumul privind independenţa, relatează France Presse.El a afirmat, de asemenea, că Scoţia se aşteaptă ca Londra să-şi onoreze rapid promisiunile de a-i oferi mai multe puteri, potrivit Reuters.
Rezultatele finale, oficiale, ale referendumului privind independenţa Scoţiei faţă de Marea britanie sînt aşteptate în jurul orei 9:00, ora României.
Scoţia a putut să aleagă ieri dacă va deveni independentă sau dacă va rămâne în componenţa Marii Britanii, în cadrul unui referendum a cărui miză a generat o dezbatere politică în rândul celor pasionaţi de istoria sa.
Birourile de vot s-au deschis, ieri dimineaţa, la ora 07.00 (09.00 ora României) pentru referendumul pe tema independenţei Scoţiei, un plebiscit istoric care ar putea conduce la destrămarea Marii Britanii şi la formarea unei noi ţări în Europa.
Până la ora 22.00, care a marcat sfârşitul procesului, aproape 80% din cei 4.285.323 de alegători au votat.
Majoritatea scoţienilor au votat în favoarea rămânerii Scoţiei în cadrul Marii Britanii, anunţă un sondaj al YouGov realizat la ieşirea din secţiile de votare, relatează BBC.
Aproximativ 54% dintre locuitorii Scoţiei au respins proclamarea independenţei faţă de Marea Britanie, în timp ce 46% s-au pronunţat pentru, anunţă YouGov.
Birourile de vot s-au închis joi seara, la ora locală 22.00 (00.00, ora României) pentru referendumul privind independenţa Scoţiei, o consultare istorică al cărei rezultat va fi anunţat vineri dimineaţa şi care ar putea conduce la destrămarea Marii Britanii, relatează AFP.
De la Glasgow la Edinburgh, aproape 80% din cei 4.285.323 de alegători înscrişi în liste, potrivit ultimelor estimări, s-au prezentat la urne pentru a răspunde la întrebarea: „Scoţia trebuie să devină o ţară independentă?”, şi să decidă dacă vor pune capăt sau nu unei alianţe care datează din 1707.
Peste 600.000 de scoţieni au votat deja prin corespondenţă.
Cu o oră înainte de închiderea birourilor de vot, alegătorii continuau să vină pentru a-şi exprima opţiunea.
Cele 2.600 de birouri de vot deschise într-un teritoriu care reprezintă o treime din suprafaţa Marii Britanii trebuie de-acum să înceapă numărarea voturilor.
Ultimele sondaje creditează totuşi cu un uşor avans tabăra care susţine menţinerea în componenţa Marii Britanii, dar cu un număr de indecişi suficient de mare pentru a înclina balanţa.
Scoţia reprezintă 8,3 la sută din populaţia Marii Britanii şi 9,2 la sută din Produsul Intern Brut.
Alegerea scoţienilor ar putea să decidă şi soarta premierului britanic David Cameron, profund implicat în campanie.(mediafax.ro/ FOTO infoziare.ro)