29 septembrie 2021, Zi dedicată combaterii risipei alimentare la Iași
Publicat de Andreea Drilea, 27 septembrie 2021, 10:00
Asociația Mai bine marchează Ziua Internațională de Conștientizare asupra Rispei Alimentare printr-o serie de acțiuni menite să tragă un semnal de alarmă.
Astfel, miercuri, 29 septembrie 2021, la sediul CUIB din strada Gavriil Musicescu, vor fi oferite gratuit alimente recuperate, în intervalul orar 12:00- 21:00. De la ora 18:00 va avea loc o prezentare de acțiuni și rezultate antirisipă, iar de la ora 18:30 va începe sesiunea de convivialitate cu echipele Mai bine și Emmaus.
Conform informațiilor organizației Food Waste Combat, în România, aproximativ o treime din toate produsele alimentare ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite, țara noastră ocupând locul 9 în Uniunea Europeană în topul cantităților de alimente risipite, făcând parte din categoria țărilor risipitoare.
Cheltuim pe hrană precum un camerunez (45% din venituri), dar risipim alimentele precum un elvețian (33% -50%). De asemenea, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Hrană și Agricultură, dacă risipa alimentară ar reprezenta o țară, ar fi a treia cu emisiile cele mai mari de gaze cu efect de seră, după China și SUA.
Consumul responsabil, respectul pentru resurse și gestionarea sustenabilă a deșeurilor, mai ales prin prevenirea generării acestora, sunt preocupări ale Asociației Mai bine încă de la fondare. În plină stare de urgență, Întreprinderea Socială CUIB a fost înregistrată pe lista operatorilor economici ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale care pot recupera alimente spre a combate sau diminua risipa alimentară. Mai bine Tinde Zero este numele umbrelă care adună laolaltă viziunea și aspirația, ancorată în realitate, de a diminua impactul negativ pe care-l generează CUIB – Centrul urban de Inițiative Bune și crearea unui model de bună practică în industria HORECA. Aceste demersuri sunt sprijinite prin proiectul european FoodE ce caută să înțeleagă cum funcționează
ecosistemele alimentare locale și să dezvolte capacitatea acestora de autosusținere prin implicarea a câtor mai mulți actori din diferite categorii sociale în demersul acesta.
Rezultatele Mai bine în diminuarea risipei nu au întârziat să apară. Începând cu luna februarie, cinci membri voluntari, împreună cu aliați ai lor, au început activitatea de colectare de alimente din două magazine ale unui lanț de supermarketuri prezent în Iași. Încă de la prima colectă, după ce au încărcat aproape de refuz portbagajul dubei organizației, au înțeles că toate alimentele risipite în Iași ar putea hrăni pe toți cei care au dificultăți în a-și asigura hrana.
Indignați de faptul că cea mai mare parte a alimentelor puțin alterate sau aflate aproape de data de expirare sunt arse și deopotrivă motivați de a diminua cât de puțin cantitatea acestora, voluntarii Mai bine au continuat activitatea de colectare pe parcursul ultimelor 6 luni și sunt hotărâți să o extindă. În această perioadă, au colectat 10 444 kilograme de alimente cu o valoare totală de peste 51 000 RON și le-au redistribuit către Fundația Emmaus Iași, cea mai activă organizație locală în asistarea și sprijinirea persoanelor fără adăpost.
Mai multe informații despre impactul multidimensional al risipei:
https://www.traieste.maibine.org/impactul-multidimensional-al-risipei-alimentare/
Mai multe informații despre viziunea Tinde Zero:
https://www.traieste.maibine.org/mai-bine-tinde-zero/
Activitățile CUIB și Mai bine în domeniul reducerii risipei alimentare sunt sprijinite prin proiectul FOODE, co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și Ionivare Orizont 2020, în temeiul acordului de finanțare nr. 862663.