84 de ani de la tragedia din 1941 de la Fântâna Albă
1 aprilie 2025, 13:56 / actualizat: 1 aprilie 2025, 17:58
Au trecut 84 de ani de la tragedia din 1941 de la Fântâna Albă, nordul Bucovinei.
Este marcată astăzi Ziua naţională de cinstire a memoriei românilor, victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi din alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi a altor forme de represiune ale regimului totalitar sovietic în Ţinutul Herţei, în nordul Bucovinei şi în întreaga Basarabie.
An de an sunt comemoraţi martirii seceraţi de gloanţele soldaţilor sovietici, iar aici vin români, ucraineni din nordul Bucovinei, dar şi din Republica Moldova, reprezentanţi ai diferitelor societăţi, ai autorităţilor locale, oameni de rând, pentru a depune coroane şi buchete de flori, pentru a păstra un moment de reculegere şi pentru a aprinde lumânări în apropierea monumentului principal.
După slujba religioasă, oficiată de un mare sobor de preoţi, au urmat câteva cuvântări rostite de lideri şi reprezentanţi ai diferitelor comunităţi. Printre ei se numără reprezentanţi ai Consulatului General al României la Cernăuţi, foşti sau actuali deputaţi sau senatori români sau ucraineni, scriitori, jurnalişti, lideri ai Societăţii „Golgota”.
Cu această ocazie, la liceul din Cupca şi la Biblioteca şi Căminul Cultural din Pătrăuţii de Jos au fost pregătite expoziţii de ziare, reviste, cărţi dedicate evenimentelor care au avut loc în urmă cu 84 de ani.
Cronicară pasionată a vieţii românilor din Valea Siretului, Eleonora Schipor, a pregătit o expoziţie din biblioteca şi arhiva personală. Reamintim faptul că Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc la 1 aprilie 1941, în nordul Bucovinei, unde între 2.000 şi 4.000 de români au fost ucişi de către trupele sovietice când încercau să treacă graniţa în România.
(RADOR/FOTO arhiepiscopiasucevei.ro)