Acuzaţie de malpraxis la un spital din Roman
Publicat de Andreea Drilea, 23 ianuarie 2017, 12:03
Un bărbat de 49 de ani a murit după ce a ajuns de două ori la spital, iar medicii l-au lăsat să aştepte zeci de minute pe hol.
Familia victimei este revoltată şi spune că medicii nu ar fi făcut nimic pentru a-i salva viaţa.
Amănunte de la corespondenta noastră, Geanina Buftea:
Comunicatul conducerii Spitalului Roman, despre cazul pacientului care a decedat. Răspuns la acuzațiile familiei
[quote align=”justify” color=”#999999″]
„Pacientul C.M.C, în vârstă de 49 de ani, din Trifești, s-a prezentat în data de 18.01.2017, ora 18.25, la CPU Roman, unde a fost preluat și consultat de medicul de tură.
Pacientul a declarat că în jurul amiezii a prezentat o durere precordială cu caracter de „cuțit”, care a cedat spontan, dar întrucât persista senzația de „nod în gât”, ușoară lipsă de aer, parestezii (amorțeli) în ambele membre superioare s-a prezentat în CPU.
A fost preluat imediat de cătrele cadrele medicale din CPU, s-au recoltat analizele uzuale, precum și markerii cardiaci, s-a efectuat EKG (care prezintă morfologie normală), s-a măsurat tensiunea arterială (TA cu valoare crescută, de 190/100 mm Hg) și saturația în oxigen (SO2 – 97%, valoare în limite normale).
S-a administrat în CPU tratament medicamentos pentru scăderea tensiunii arteriale, ulterior fiind consultat/evaluat și de medicul de gardă Medicină Internă.
În momentul în care a fost consultat de către medicul de gardă Medicină Internă, valorile tensionale se stabilizaseră, fiind în limite normale, de 130/80 mm Hg. Medicul internist recomandă în continuare tratament medicamentos, monitorizare în CPU și consult cardiologic.
La consultul cardiologic din data de 19.01.2017, care a avut loc tot în cadrul spitalului, pacientul a prezentat tensiunea arterială cu valori de 160/90 mm Hg, EKG normal, fără dureri precordiale. S-a administrat tratament pentru scăderea tensiunii arteriale și se recomandă tratament permanent la domiciliu pentru hipertensiune arterială, pe scrisoare medicală și monitorizarea valorilor tensionale la medicul de familie.
Pacientul a continuat să meargă la serviciu și din relatările colegilor reiese că în data de 21.01.2017, ora 23.45 a prezentat în timpul serviciului o durere retrosternală. Colegii i-au propus să meargă la spital, dar pentru că durerea a cedat, pacientul nu a mai apelat la serviciul de urgență. În jurul orei 05.00 dimineața, tot în timpul serviciului, pacientul prezintă o durere retrosternală intensă, fiind adus de colegii de serviciu, cu mijloace proprii în CPU.
Fiind considerat COD ROȘU de urgență, este preluat imediat de medicul de gardă, este ajutat să se așeze pe patul de consultație și imediat pacientul prezintă o criză tonico-clonică generalizată și intră în stop cardio-respirator, fibrilație ventriculară.
Sunt inițiate rapid manevrele de resuscitare cardio-pulmonare (care se continuă în prezența medicului cardiolog), șoc electric extern repetat, masaj cardiac extern, intubație oro-traheală, ventilație mecanică si tratament medicamentos intravenos. Manevrele de resuscitare au fost continuate timp de 1 oră și 10 minute, dar, din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse, pacientul nu și-a reluat activitatea inimii.
S-a declarat decesul la ora 06.00.
Diagnosticul cauzei decesului va fi elucidat după rezultatul autopsiei.”- Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman
[/quote]
(Geanina Buftea, corespondent Radio Iaşi, Comunicat de presă Spitalul Municipial de Urgenţă Roman/FOTO arhivă ziarulderoman.ro)