AFM: România are obligaţia de închidere a depozitului de deşeuri industriale periculoase din judeţul Bacău
Publicat de Andreea Drilea, 11 aprilie 2023, 18:22
România are obligaţia de închidere a depozitului de deşeuri industriale periculoase din judeţul Bacău, în vederea conformării cu prevederile acquis-ului european şi cu angajamentele asumate pentru sectorul de mediu, potrivit unui comunicat al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).
‘Administraţia Fondului pentru Mediu a semnat astăzi (marţi, n.r) contractul pentru actualizarea Studiului de fezabilitate, a serviciilor de proiectare, a documentaţiilor de atribuire şi asistenţă tehnică pe durata execuţiei lucrărilor pentru proiectul Închidere şi reabilitare depozit de deşeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău. România are obligaţia de închidere a depozitului de deşeuri industriale periculoase din judeţul Bacău, în vederea conformării cu prevederile acquis-ului european şi cu angajamentele asumate pentru sectorul de mediu’, se menţionează în comunicat.
Astfel, pentru realizarea investiţiei de închidere a depozitului de deşeuri industriale neconforme a fost necesară, în prealabil, trecerea terenului aferent în proprietatea statului şi în administrarea Administraţiei Fondului pentru Mediu.
‘Problematica depozitelor de deşeuri este, într-adevăr, o mare provocare pentru ţara noastră, iar instituţiile europene ne urmăresc îndeaproape progresele privind închiderea acestora. Este important ca România să se alinieze politicii de mediu a Uniunii Europene, pentru a evita instituirea de sancţiuni ce ar putea fi dispuse împotriva statului român şi, totodată pentru a reduce, pe cât posibil, efectele negative ale depozitării deşeurilor asupra sănătăţii umane şi asupra mediului’, a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Laurenţiu Adrian Neculaescu.
Termenul estimat pentru închiderea depozitului este anul 2027.
‘Soluţia de reabilitare a depozitului de fosfogips are ca obiectiv principal reducerea mobilităţii contaminanţilor existenţi pe amplasament pentru a proteja situl în vederea încadrării acestuia în peisajul natural, cu protecţia factorilor de mediu, apă, aer, sol şi subsol. Pe suprafaţa acestui sit ecologizat nu se va desfăşura în viitor nicio activitate, perimetrul haldei urmând a fi îngrădit şi pus sub observaţie pe o perioadă de 30 de ani’, se mai precizează în comunicat.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)