Alertă de secetă pedologică în judeţul Botoşani
Publicat de Andreea Drilea, 26 mai 2015, 07:30 / actualizat: 26 mai 2015, 10:06
În judetul Botosani s-a instalat ceea ce specialistii numesc seceta pedologica, adica rezerva de apa din sol are valori scazute si deosebit de scazute. Din acest motiv, spun specialistii în agricultura, lucrarile de pregatire a culturilor viitoare sunt îngreunate. Sunt în pericol atât culturile de toamna cât si cele de primavara.
Desi seceta afecteaza 70% din suprafata judetului, înca nu se poate vorbi de o calamitate. Aceasta este, însa, inevitabila daca nu se vor înregistra precipitatii în perioada urmatoare.
Potrivit specialistilor, pentru readucerea plantelor la o stare de vegetatie normala este nevoie de o cantitate de precipitatii de minim 15 litri pe metru patrat.
Reprezentantii Directiei Agricole vor preleva, în aceasta saptamâna, probe de sol pentru a stabili deficitul de apa.
INMH infromeaza ca, la data de 25 Mai 2015, cel mai mare deficit de apa se înregistreaza în Dobrogea si Moldova.
„Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamna, se încadreaza în limite satisfacatoare (AS), în cea mai mare parte a Maramuresului, Olteniei, în vestul, centrul si sud-vestul Munteniei, sud-vestul Dobrogei, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei.
În Banat, Crisana, Moldova si pe suprafete extinse din Transilvania, Dobrogea, nord-estul, centrul, sud-vestul Munteniei si sud-estul Olteniei, se înregistreaza deficite de apa în sol, seceta pedologica fiind moderata (SM), puternica (SP) si izolat chiar extrema (SE).
Aprovizionarea cu apa în stratul de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, se situeaza în limite satisfacatoare (AS), în Maramures, pe suprafete extinse din Transilvania, Oltenia si Muntenia, local în sud-vestul si estul Dobrogei.
Seceta pedologica moderata (SM), puternica (SP) si izolat extrema (SE) se semnaleaza în Banat, Crisana, Moldova si în cea mai mare parte a Dobrogei, vestul si centrul Transilvaniei si izolat în sud-vestul Olteniei, nord-estul si sudul Munteniei.” se arata într-un comunicat al INMH.
(GINA POENARU, corespondent RRA/FOTO monitorulbt.ro)