Ascultă Radio România Iași Live

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin: „Tensiunile politice dintre România și Rusia nu trebuie privite ca un obstacol în calea promovării relațiilor economice și culturale”

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin: „Tensiunile politice dintre România și Rusia nu trebuie privite ca un obstacol în calea promovării relațiilor economice și culturale”

Publicat de Lucian Bălănuţă, 5 noiembrie 2016, 16:19 / actualizat: 5 noiembrie 2016, 19:27

Tensiunile politice dintre România și Rusia nu trebuie privite ca un obstacol în calea promovării relațiilor economice și culturale. Afirmația a fost făcută de Amsadorul Rusiei la București, Excelența Sa, Valeri Kuzmin. Diplomatul a fost invitat astăzi la Iași, la un forum economic organizat de Asociația de Cooperare Economico-Culturală Româno-Rusă, la care au participat politicieni și oameni de afaceri ieșeni. Într-un scurt interviu acordat colegului nostru, Lucian Bălănuță, ambasadorul rus a insistat pe ideea că acțiunile de cooperare în plan economic pot fi o bază solidă pentru depășirea divergențelor politice.


Lucian Bălănuță:
Cum ar putea Rusia și România să aibă relații economice mai strânse ținând cont de domeniile sensibile unde cele două țări au viziuni diferite ?

ES, Valeri Kuzmin: Am vorbit déjà despre acest lucru, dar o pot face din nou. Turbulențele politice, problemele politice și tensiunile pe care, din păcate, țările noastre le traversează în aceste zile nu ar trebui, spun eu, să fie considerate un obstacol ce nu poate fi depășit sau vreo scuză în calea promovării relațiilor noastre economice și culturale. Credem că beneficiile reciproce în plan comercial au perspective în cazul nostru, dar este nevoie de mai multă muncă pe acest subiect, din cauza acelor decizii prin care România și-a manifestat solidaritatea ca membru al Uniunii Europene. Pot să spun că astăzi, în cadrul forumului nostru, s-a subliniat, nu de către mine, ci de oameni de afaceri locali și politicieni, că mii de companii europene continuă să activeze în Rusia, continuă să se bucure de relațiile bazate pe beneficii mutuale cu business-urile rusești, în tot acest timp, în ciuda acelor sancțiuni și neînțelegeri și așa mai departe. Credem că acest lucru constituie o bază solidă în vederea depășirii divergențelor politice. Când țările, națiunile și comunitățile de afaceri văd că afacerile merg bine și se derulează bine pentru acele mii de companii europene mici, medii și mari ca volum și cifră de afaceri, atunci înțeleg că poate unele chestiuni au fost exagerate.

Lucian Bălănuță: Ce așteptări are Rusia de la România în privința îmbunătățirii relațiilor dintre cele doua țări, în primul rând ?

ES, Valeri Kuzmin: Așteptăm, în primul rând, ca România să fie pregătită pentru asta. Noi suntem pregătiți. Dar orice cooperare reprezintă un proces bilateral, bazat pe interes reciproc. Dacă există acest interes și văd că există, după discuțiile pe care le-am purtat cu managementul unor structuri comerciale, companii, în cadrul unor forumuri precum acesta și nu este primul de acest gen. Vedem că interesul există. Problema este că, într-o anumită măsură, oamenii de afaceri români nu sunt informați bine despre situația reală și de oportunitățile existente. Aceste sesiuni au scopul unei mai bune informări, pentru explicarea tuturor nuanțelor și poate a unor eventuale dificultăți și a specificităților în construirea unor relații.

Lucian Bălănuță: Din punctul dvs. de vedere ce tipuri de produse s-ar putea impune pe piața românească și viceversa?

ES, Valeri Kuzmin: Nu sunt un expert în domeniul economic. Știu că țările noastre au emis un draft al unui document extrem de interesant și instructiv care se numea , dacă nu mă înșel, o declarație asupra cooperării modernizării și actualizării bazei inovative a economiilor celor două țări. Au fost menționate mai multe domenii, pornind de la îmbunătățirea tehnologiilor din sectorul energetic, mergând mai departe către domeniul producției de hidrocarburi, producția de combustibil în țară. Știu că sunt oportunități de a continua aceste cooperări. Dar, de ceva timp, acele șanse au fost suspendate, nu din cauza lipsei de voință a Federației Ruse, dar din cauza unor poziții ale guvernului român. Credem că această perioadă s-a încheiat, în mare parte. Dacă dorim să mergem mai departe, atunci suntem pregătiți să o facem. Înțelegem și respectăm situația din România unde țara se află în prag de alegeri generale. Nu este timpul să ne precipităm sau să insistăm pe răspunsuri, reacții imediate. Trebuie să vedem rezultatul alegerilor și ulterior, cred eu, prin pregătiri specifice, precum aceste forumuri regionale de business, vom merge mai departe. Dar domeniile sunt diferite. Spre exemplu, știți că au fost sancțiuni anunțate de Uniunea Europeană față de Rusia, iar Rusia a întreprins o serie de contramăsuri care afectează doar produsele agricole, cu câteva excepții. De exemplu, vinurile, băuturile spirtoase și alcoolice nu sunt incluse. Știm că România este un producător important. Știm că am discutat și la începutul lunii octombrie, atunci când a fost o sesiune specială a vicepreședinților Comisiei Interguvernamentale Româno-Ruse de Colaborare Economică şi Tehnico-Ştiinţifică.

Lucian Bălănuță: Cum ar putea Rusia și România să lucreze mai bine pe anumite aspecte în care este implicată și Republica Moldova ?

Valeri Kuzmin: Nu cred că există vreun motiv de îngrijorare în privința relației noastre cu Republica Moldova. Respectăm această țară. Am semnat cu ea un tratat de mai bine de un deceniu. Suntem deschiși la cooperare cu această țară. Singurul aspect nou care a apărut în cadrul acestor relații a fost semnarea (n.r. de către autoritățile de la Chișinău) unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană care presupune crearea unei zone de comerț liber între Republica Moldova și UE. Și Federația Rusă, în cadrul Comunității Statelor Independente, are o zonă de liber schimb cu Republica Moldova, dar nu avem așa ceva cu Uniunea Europeană. Din această cauză sugerăm și suntem deschiși la negocierea nuanțelor astfel încât să nu se întâmple în același mod precum în cazul Ucrainei, unde am sugerat astfel de negocieri, le-au și început, dar, într-un final au adus doar rezultate modeste, pentru că, din păcate, partenerii noștri nu au fost dornici să discute problemele reale. Au insistat ca Federația Rusă să urmeze calea concesiilor unilaterale, dar nu era cazul. Noi am negociat 18 ani termenii accesului nostru în Organizația Mondială a Comerțului. Acești termeni presupun anumite garanții pentru industria rusă, de a fi apărată de concurența străină, într-un anumit timp, astfel încât să se adapteze termenilor comerțului global. Iar când avem o situație când o țară așa de mare precum Ucraina, care acum ceva timp avea zeci de miliarde dolari în materie de schimburi comerciale cu Rusia, devine deschisă acum către produsele europene, care să fie transferate și pe piața rusă fără niciun fel de taxă, este inacceptabil pentru noi, este concurență neloială. Altminteri, nu văd nicio problemă în legătură cu Republica Moldova. Dacă elaborați aspectele atunci am să încerc să vă spun. În general avem relații bune cu Republica Moldova, dar acele evoluții recente au adus dimensiuni noi acestor relații și ar trebui să fim atenți la ele. Federația Rusă este deschisă spre o relație bazată pe beneficiul reciproc cu orice țară, în mod deosebit cu vecini ca Republica Moldova sau România.

Interviu audio – răspunsuri în limba engleză:

 

Interviu audio dublat în limba română:

 
(FOTO Lucian Bălănuță)

Etichete:
O nouă înşelăciune a luat amploare în România
Prim plan marți, 21 ianuarie 2025, 10:19

O nouă înşelăciune a luat amploare în România

O nouă înşelăciune a luat amploare în România. Poliţia anunţă că au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise...

O nouă înşelăciune a luat amploare în România
Turcia: Cel puţin zece morţi şi 32 de răniţi într-un incendiu la un hotel dintr-o staţiune de schi
Prim plan marți, 21 ianuarie 2025, 10:15

Turcia: Cel puţin zece morţi şi 32 de răniţi într-un incendiu la un hotel dintr-o staţiune de schi

Cel puţin zece persoane au murit şi 32 au fost rănite, marţi, într-un incendiu produs la un hotel situat într-o staţiune populară de schi din...

Turcia: Cel puţin zece morţi şi 32 de răniţi într-un incendiu la un hotel dintr-o staţiune de schi
Galaţi: Bărbat decedat într-un incendiu izbucnit în locuinţă, la Smârdan
Prim plan marți, 21 ianuarie 2025, 10:06

Galaţi: Bărbat decedat într-un incendiu izbucnit în locuinţă, la Smârdan

Un bărbat de 67 de ani din localitatea Smârdan a murit carbonizat într-un incendiu izbucnit, marţi dimineaţă, în propria locuinţă,...

Galaţi: Bărbat decedat într-un incendiu izbucnit în locuinţă, la Smârdan
Filarmonica MOLDOVA din Iași vă invită la concertele din 28 și 31 ianuarie 2025!
Prim plan marți, 21 ianuarie 2025, 09:44

Filarmonica MOLDOVA din Iași vă invită la concertele din 28 și 31 ianuarie 2025!

Filarmonica MOLDOVA din Iași vă invită la concertele din 28 și 31 ianuarie 2025! MARȚI, 28 ianuarie 2025, ora 19:00 – Palatul BRAUNSTEIN...

Filarmonica MOLDOVA din Iași vă invită la concertele din 28 și 31 ianuarie 2025!
Prim plan marți, 21 ianuarie 2025, 08:28

Tot mai mulţi tineri îşi doresc să plece din România

Tot mai mulţi tineri îşi doresc să plece din România, unii pe o perioadă mai scurtă, alţii definitiv. Un studiu făcut de Fundaţia Friedrich...

Tot mai mulţi tineri îşi doresc să plece din România
Prim plan marți, 21 ianuarie 2025, 06:37

Senat: Şedinţă a Biroului permanent pentru convocarea, astăzi, a sesiunii extraordinare

Biroul permanent al Senatului se reuneşte, marţi, pentru convocarea, în aceeaşi zi, a unei sesiuni extraordinare, pentru informarea senatorilor...

Senat: Şedinţă a Biroului permanent pentru convocarea, astăzi, a sesiunii extraordinare
Prim plan marți, 21 ianuarie 2025, 05:59

Conferință Națională – Alexandru Ioan Cuza – artizan al Unirii Principatelor Române, al creării statului român modern și precursor al Marii Uniri de la 1 decembrie 1918

Conferință Natională – Alexandru Ioan Cuza – artizan al Unirii Principatelor Române, al creării statului român modern și precursor...

Conferință Națională – Alexandru Ioan Cuza – artizan al Unirii Principatelor Române, al creării statului român modern și precursor al Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
Prim plan luni, 20 ianuarie 2025, 20:51

Donald Trump, noul preşedinte al SUA, a anunţat în discursul de învestire priorităţile mandatului său

Donald Trump a depus jurământul şi este din nou preşedinte al Statelor Unite. Într-un amplu discurs, rostit cu puţin timp în urmă, la...

Donald Trump, noul preşedinte al SUA, a anunţat în discursul de învestire priorităţile mandatului său