Anchetă epidemiologică a DSP Bacău în cazul bărbatului internat cu botulism
Publicat de Andreea Drilea, 11 mai 2015, 19:40
Direcţia de Sănătate Publică Bacău a declanşat o anchetă epidemiologică în cazul bărbatului de 66 de ani internat în stare gravă la Spitalul Judeţean cu diagnosticul de botulism, după ce ar fi mâncat carne de porc din conservă, produs pentru care s-a dispus efectuarea unor analize de laborator.
Cazul bărbatului, internat săptămâna trecută la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău cu diagnosticul clinic de botulism, a ajuns în atenţia autorităţilor sanitare, care vor trebui să stabilească ce anume a dus la îmbolnăvirea acestuia.
În urma primelor investigaţii, medicii epidemiologici din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău au constatat că bărbatul ar fi mâncat acasă dintr-o conservă de carne de porc.
Pe lângă ancheta epidemiologică, au fost prelevate probe de sânge de la bolnav şi trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti pentru analize de laborator în vederea stabilirii diagnosticului de botulism şi din punct de vedere paraclinic.
În ceea ce priveşte starea de sănătate a bărbatului de 66 de ani, aceasta a început să se îmbunătăţească după ce, vineri, i-a fost administrat serul antibotulinic.
Reamintim că, pacientul a fost internat la unitatea medicală băcăuană în cursul zilei de joi, însă nu a putut fi tratat corespunzător împotriva botulismului întrucât spitalul nu deţinea serul necesar.
Ulterior, reprezentanţii spitalului au început să facă demersurile la alte unităţi sanitare din ţară şi la distribuitori de medicamente pentru serul antibotulinic, abia după 24 de ore intrând în posesia acestuia, în condiţiile în care starea bolnavului devenise una critică.
(Radio Iaşi/FOTO samusmed.ro)