ANUARUL MUZEULUI ETNOGRAFIC AL MOLDOVEI, Nr. XXII, lansat – la Iași
Publicat de Andreea Drilea, 21 noiembrie 2023, 10:33
Miercuri, 15 noiembrie 2023, începând cu ora 15.00, în Sala „Petru Caraman” din incinta Muzeului Etnografic al Moldovei, Palatul Culturii, am participat la prezentarea publicației științifice „Anuarul Muzeului Etnografic al Moldovei” (XXII), publicație de înaltă ținută academică, inițiată și de către regretatul om de cultură Vasile Munteanu (1966-2012).
Volumul (507 p.) a văzut lumina tiparului la Editura Palatul Culturii, Iași, 2022, și a fost prezentat de către prof. univ., dr. în filologie, Ion H. Ciubotaru, membru de onoare al Academiei Române, și de către specialist în filologie Ioana Repciuc, cercetător științific la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” din cadrul Academiei Române, Filiala Iași.
Paginile „Anuarului” reunesc studii, materiale, pagini de corespondență, documente, restituiri, recenzii, prezentări, semnate de nume consacrate în domeniul etnografiei, al muzeografiei și al patrimoniului.
Imediat după lansarea publicației științifice, academician Ion H. Ciubotaru, specialist în filologie, coordonator al acesteia, avea să susțină că: „Anuarul” trăiește de 23 de ani și se bucură de toate aprecierile specialiștilor din țară și de dincolo de fruntarii.
O altă voce pe care am înregistrat-o, imediat după lansarea „Anuarului” este a Ioanei Repciuc, specialist în filologie, cercetător științific la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” din cadrul Academiei Române, Filiala Iași, cea care susține că această publicație științifică este foarte importantă atât pentru oamenii de cultură din țară, cât și din străinătate și nu este întâmplătoare apariția acesteia la Iași, pentru că una dintre marile noastre bogății este cultura tardițională din această regiune a țării.
Un alt interlocutor, care ne vorbește despre „Anuar”, este Victor Munteanu, director al Muzeului Etnografic al Moldovei, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, cel care alături de Ana-Maria Rață și Angelica Olaru, face parte din colegiul de redacție.
Înregistrările postate le difuzăm într-o ediție viitoare a emisiunii – Tradiții, emisiune realizată de către subsemnatul, difuzată în fiecare joi, începând cu ora 21:03… până la 22, pe frecvențele Radio România Iași (1053 KHz/AM; 90,8; 94,5, respectiv 96,3 MHz/FM).
Ne auzim, online, AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text și audio: Dumitru ȘERBAN
Foto (secvențial): Mihai NEAGU, Palatul Culturii