Apele Române: Nivelurile râului Putna, la staţia hidrometrică Mirceşti, au depăşit cu 3 cm pe cele istorice din 2005
Publicat de , 22 iunie 2021, 15:33
Echipele Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’ (ANAR), din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Siret şi cele ale Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea sunt în teren şi acţionează, cu toate mijloacele din dotare, pentru limitarea efectelor produse de inundaţii în bazinul Putnei şi al Siretului.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, transmis marţi AGERPRES, Administraţia Bazinală de Apă Siret, împreună cu autorităţile locale şi cele ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, vor monta panouri mobile, pe o lungime de circa 2 kilometri, pentru apărarea localităţii Vadu Roşca, aflate la confluenţa Putnei cu Siretul. Panourile mobile suplimentare vor fi trimise de către Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral şi Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa.
Datele ANAR arată că, în urma precipitaţiilor istorice înregistrate în bazinul hidrografic Siret, de peste 200 l/mp, în ultimele 48 ore, localitatea Bilieşti este cea mai afectată, urmând ca apa acumulată să se scurgă, prin canalele de desecare şi pompare, înapoi în râul Putna.
În acelaşi timp, nivelurile râului Putna, la staţia hidrometrică Mirceşti, au depăşit cu 3 cm pe cele istorice înregistrate în anul 2005, iar în acumulările Călimăneşti şi Movileni a fost stocat un volum de 15 milioane de mc de apă, rezultat din debitele înregistrate, în ultimele zile, pe râul Siret şi afluenţii săi.
‘Având în vedere reactualizarea avertizării hidrologice emise de INHGA, asociată cu perioadele caniculare prognozate de către Administraţia Naţională de Meteorologie, avertizăm populaţia că există posibilitatea creşterii severităţii fenomenelor hidrometeorologice în plan local, zonele cele mai expuse fiind cele aflate sub Cod portocaliu, respectiv galben. Reluăm avertizările adresate populaţiei să ţină cont de recomandările autorităţilor şi să evite circulaţia în vaduri, precum şi cea cu autovehicule în zonele afectate, precum şi în cele aflate sub coduri hidrologice. De asemenea, recomandăm să se evite desfăşurarea activităţilor sezoniere pe maluri sau în proximitatea cursurilor de apă’, notează ANAR.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, noi avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii, ce vizează şase bazine hidrografice şi râurile din Dobrogea. (Agerpres/FOTO radioiasi.ro)