Aproximativ 20.000 de persoane au participat la procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva pe străzile din centrul Iaşului
Publicat de gabrielarotaru, 9 octombrie 2023, 06:20
UPDATE – Aproximativ 20.000 de credincioşi au sosit, duminică seara, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru a lua parte la pelerinajul Calea Sfinţilor, procesiune în care racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost purtată pe străzile din centrul municipiului Iaşi.
ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi PF Nechifor Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, au mers în procesiune alături de o sută de slujitori ai sfintelor altare, preoţi, diaconi, călugări şi maici din mănăstirile Moldovei.
Acestora li s-au alăturat autorităţile locale şi aproximativ 20.000 de de credincioşi care au însoţit sau întâmpinat racla cu moaştele Sfintei Parascheva pe parcursul a trei kilometri.
În timpul procesiunii au fost trei opriri, una dintre ele fiind în dreptul Capelei Maternităţii ‘Cuza Vodă’, a doua în faţa Bisericii Sfântul Sava, iar a treia în dreptul Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi, ulterior racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva fiind aşezată din nou în Curtea Mitropolitană, într-un baldachin special amenajat şi împodobit. Racla va rămâne în acest loc până pe 15 octombrie, după care va fi reintrodusă în Catedrala Mitropolitană, unde credincioşii se pot închina în orice zi a anului.
Potrivit organizatorilor, de la începerea pelerinajului, de sâmbătă dimineaţa, de la ora 06,00, şi până duminică seara la ora 21,00, pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au trecut aproximativ 41.600 pelerini.
Alte câteva sute continuă să stea la rândul format pe culoarul amenajat special pe străzile din jurul Mitropoliei Moldovei.
În preajma datei de 14 octombrie, când creştinii ortodocşi sărbătoresc hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, Iaşiul se transformă în unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din ţară. De miercuri seară, pelerinii care vor ajunge la Iaşi se pot închina şi la moaştele Sfântului Andrei Criteanul, supranumit ‘exarhul cântăreţilor bisericeşti’. Moaştele vor fi aduse la Iaşi de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, Creta. AGERPRES
Tradiționala procesiune intitulată Calea Sfinţilor se va desfăşura de la ora 19.00, pe străzile din centrul Iaşului.
Evenimentul este parte a Zilelor Iașului prilejuite de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Traseul va fi cel din anii precedenţi, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, preotul Lucian Apopei.
În jurul orei 20,30 moaștele Sfintei cuvioase Parascheva vor fi reașezate pe catafalcul din fața Catedralei Mitropolitane.
Lucian Apopei: Procesiunea cu moaștele Sfintei Cuvioasă Parascheva, denumită generic pelerinajul „Calea Sfinților„, adună anual ieșeni și credincioși din toată țara, precum și ierarhi, monarhi și preoți atât din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cât și invitați din alte eparhii din țară și străinătate. Procesiunea va începe anul acesta duminică, pe 8 octombrie, de la ora 19:00, de la Catedrala Metropolitană și va urma traseul Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, strada I.C. Brătianu, strada Cuza Vodă, strada Armeană, Biserica Sfântul Sava, strada Costache Negri, Mănăstirea Sfinții „Trei Ierarhi„, apoi de pe pietonal la Catedrala Mitropolitană. Prima oprire va fi în dreptul Capelei „Nașterea Domnului„ și Sfinții Cozma și Damian a Maternității Cuza Vodă din Iași, a doua oprire în fața Bisericii Sfântul Sava, iar a treia în dreptul Mănăstirii Sfinții „Trei ierarhi„ înainte de a se ajunge la Catedrala Mitropolitană, unde în jurul orei 20:30 Sfintele moaște vor fi așezate din nou spre închinare.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)