(AUDIO) Academicianul și istoricul ieșean Alexandru Zub a donat întregul său fond de carte Bibliotecii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei
Publicat de Andreea Drilea, 19 februarie 2022, 08:39
Academicianul și istoricul ieșean Alexandru Zub a donat întregul său fond de carte Bibliotecii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, după ce a decis să se retragă la Centrul Social de la Mânăstirea Văratec.
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Constantin Sturzu, a precizat că biblioteca personală a academicianului numără peste 50.000 de volume și cărți, la care se adaugă numeroase fișe și manuscrise.
El a adăugat că Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Iașilor a hotărât ca cea de-a doua sală de lectură a Bibliotecii Mitropolitane din Iași să poarte denumirea „Academician Alexandru Zub”:
Constantin Sturzu: Ceea ce a acumulat academicianul și istoricul Alexandru Zub de-a lungul anilor, tot fondul de carte, de manuscrise – și nu vorbim doar despre lucruri tipărite, ci vorbim și despre foarte multe fișe, foarte valoroase pe care le are domnia sa – toate acestea sunt donate către Biblioteca „Dumitru Stăniloae”. Acolo se va constitui o sală specială de lectură „Alexandru Zub”. Mitropolia a înființat și un centru de cercetare, purtând numele distinsului nostru academician și istoric. În bibliotecă va fi această sală – foarte interesant – alături cumva de Sala „Dumitru Stăniloae”. Cei doi, de altfel, s-au și cunoscut în timpul vieții. Este, așadar, o șansă pentru generațiile care vin, de a avea acces la această comoară culturală de ordin documentar, istoric și de a continua opera ilustrului istoric Alexandru Zub.
Istoricul Alexandru Zub s-a născut în 1934. În 1957 a organizat o manifestare studențească, considerată ilegală de autoritățile comuniste, și a fost condamnat la 10 ani de închisoare politică. Este membru corespondent al Academiei Române din 1991 și din 2004 este membru titular. În 2006 a devenit șef al secției Istorice a Academiei Române.
(Radio Iași/Constantin Mihai/Foto radioiasi.ro)