Direcția Sanitar – Veterinară Botoșani a deschis o anchetă în comuna Havârna, unde recent a fost semnalat un focar de pestă porcină africană.
Proprietarul unei exploatații de porci a alertat autoritățile după ce a găsit 3 exemplare de suine decedate în crescătoria sa, aflată în câmp.
Analizele de laborator au confirmat prezența virusului în exploatație, iar Centrul local de Combatere a Bolilor a aprobat planul de măsuri de intervenție în focar.
Cu detalii, corespondentul Radio Iași, Gina Poenaru: Pentru împiedicarea virusului, toate cele 285 de exemplare de porci au fost ucise și incinerate.
Teodor Harabagiu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani:
285 de porți, din care 200 au fost sugari de una-două săptămâni, diferența scroafei și porci la îngrășat. Am aplicat prima dezinfecție – deratizare în adăpostul respectiv, urmează să facem la 7 zile din nou o dezinfecție completă și completarea (…) pentru a evita ca eventualii dăunători să migreze dintr-o parte în alta, iar apoi se va trece la o nouă dezinfecție, curățenie mecanică ș.a.m.d.
Gina Poenaru: Acesta este focarul cu cele mai multe animale sacrificate de la apariția pestei porcine africane în județul Botoșani. Prejudiciul depășește 30.000 lei. În prezent este în derulare o anchetă epidemiologică în urma căreia se va stabili dacă proprietarul va primi sau nu despăgubiri.
Teodor Harabagiu: Este timpul de a spune dacă primește despăgubiri, pentru că noi facem anchetă pe focar privind mișcarea porcinilor din ultima perioadă și în funcție de rezultat, anchetă și corectitudinea respectării legislației referitor la mișcarea porcinilor și a condițiilor de biosecuritate, comisia va decide și va propune da sau nu spre acordarea de despăgubiri.
Gina Poenaru: Conform procedurilor, au fost instituite restricții de mișcare în jurul localităților afectate. Sunt interzise pășunatul, transportul animalelor vii, dar și organizarea de piețe, târguri și expoziții de păsări sau animale.
Ultimul focar de pestă porcină din județul Botoșani a fost înregistrat în urmă cu două săptămâni în comuna Mileanca. (Radio Iași/ Gina Poenaru/ FOTO radioiasi.ro)