(AUDIO) BREXIT – Comentarii și analize la Radio Iași
Publicat de Lucian Bălănuţă, 24 iunie 2016, 19:12
Britanicii şi-au decis viitorul în afara Uniunii Europene după o relaţie lungă şi tumultoasă cu aceasta. Pe termen scurt, impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană asupra economiei româneşti nu va fi mare, iar leul nu va avea probleme. Analiști de politică externă, profesori universitari și specialiști în relații internaționale au vorbit la Radio Iași, despre consecințele ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.
Este o zi tristă atât pentru Marea Britanie cât şi pentru Uniunea Europeană, a declarat, la Tema zile de la Radio Iaşi, Prof.univ.dr. George Poede de la facultatea de Filozofie şi Ştiinţe Sociale de la Univ. Al.I. Cuza din Iaşi. El a vorbit despre consecinţele acestui referendum:
Rezultatul referendumului îi afectează şi pe românii care trăiesc în Regatul Unit. Prof.univ.dr. George Poede a spune că vor fi restricţii pe piaţa muncii, având în vedere că Marea Britanie nu mai este stat al Uniunii Europene:
Analistul politic, Cristian Pârvulescu, a vorbit la Radio Iași despre eșecul politicii britanice, ca efect principal al rezultatului referendumului de ieri:
În comentariul său, Cristian Pârvulescu a insistat pe ideea unei negocieri între statele membre și Marea Britanie pentru a se contura un nou tip de parteneriat:
Economistul Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a declarat, pentru postul nostru de radio, că repercusiunile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană sunt greu de anticipat, însă, BNR are mecanismele necesare pentru a fi evitate anumite probleme în ceea ce priveşte volatilitatea cursului valutar:
Prorectorul SNSPA București, prof. Andrei Țăranu, a spus, la Radio Iași, că principala provocare după BREXIT, pentru UE, va fi regândirea statutului libertății de mișcare:
Marea Britanie va depăși problemele legate de ieșirea din UE așa cum a depășit și crza din 2008-2009, este de părere analistul Dan Dungaciu. Pe termen lung, urmează negocieri în care britanicii își vor stabili poziționarea în raport cu UE:
Analistul Dan Dungaciu a explicat că ieșirea Marii Britanii ar putea întări UE, care ar putea deveni mai unită, mai democratică și mai eficientă, sau dimpotrivă, alte țări, urmând exemplul Marii Britanii, ar putea încerca să își negocieze propriile interese naționale în cadrul Uniunii:
(Radio Iaşi/FOTO theguardian.co.uk)