(AUDIO) CJ Iași a alocat 10 milioane de euro în vederea achiziţionării unui spital mobil pentru tratarea cazurilor de Covid 19
Publicat de gabrielarotaru, 3 aprilie 2020, 16:56
Consiliul Judeţean Iaşi a alocat, astăzi, 10 milioane de euro în vederea achiziţionării unui spital mobil pentru tratarea cazurilor de Covid 19.
Banii reprezintă contribuţia judeţului Iaşi pentru realizarea acestui proiect, urmând ca suma totală, de aproape 15 milioane de euro, să fie completată de judeţele Bacău şi Neamţ.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa: ”Dacã totul se desfãsoarã normal, cu autorizatie de la Ministerul Sãnãtãtii, Ministerul Apãrãrii atunci acest spital poate fi adus în 15 – 20 de zile si montat în 5 – 7 zile. Banii respectivi, sursa de finantare, deocamdată este la Consiliul Judetean Iasi si multumesc colegilor de la Neamt si de la Bacãu care au venit alãturi de acest proiect. Ulterior acesti bani pot fi recuperati din fonduri europene care se vor adresa pentru aceastã pandemie”.
La rândul său, liderul consilierilor liberali din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, Romeo Vatră, a declarat că în aceste momente este nevoie de solidaritate, iar un astfel de spital este binevenit, chiar dacă unii consideră că suma pentru această investiţie este prea mare: ”Vine ca o mãsurã pro-activã în întâmpinarea unei perioade pe care o asteptãm undeva la sfârsitul lunii aprilie sau începutul lunii mai când ne asteptãm la un vârf de îmbolnãviri care va afecta cu sigurantã sistemul sanitar din Iasi. Unii ar putea sã considere cã suma este foarte mare, tinând cont totusi cã în afara de constructie sunt prinse si dotãrile, eu sunt rezervat în a comenta acum valoarea acestui proiect, important este sã se realizeze cât mai repede acest spital, asa cum a promis Executivul, în maximum 30 de zile si sã se obtinã toate autorizatiile, avizele necesare pentru functionarea lui”.
Spitalul mobil va fi ridicat în localitatea Leţcani şi va avea 250 de locuri.
Unitatea va dispune de o zonă specială pentru analize medicale și testarea pacienților, săli de operații, saloane de terapie intensivă cu o capacitate de până la 70 de paturi, depozite de materiale și echipamente medicale.
Personalul medical va fi asigurat, prin detașare, din județele implicate în proiect. (Radio Iași/ Andreea Daraban/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)
Consilierii județeni au aprobat astăzi alocarea a 10,3 milioane de euro pentru achiziția spitalului mobil destinat cazurilor diagnosticate cu Covid- 19. Suma reprezintă contribuția Județului Iași la realizarea acestui proiect care va fi implementat împreună cu consiliile județene din Neamț și Bacău.
”În contextul actual pandemic se impune luarea de urgență a măsurilor de evitare a răspândirii virusului, testării și tratării pacienților infectați. Județul Iași este implicat în lupta cu acest inamic invizibil încă din prima zi. Spitalele din județ au adresabilitate regională. Pe lângă internarea cazurilor de coronavirus aici trebuie să fie tratați și pacienți cu alte afecțiuni. Este doar o chestiune de timp până când capacitatea de preluare a județului Iași, dar și a celorlalte unități medicale din Moldova va fi depășită. Analizând modul de intervenție al statelor care au trecut prin această criză, consider că una dintre cele mai bune măsuri pe care o putem implementa în Moldova este aceea de a instala facilități medicale mobile în afara marilor aglomerări urbane, cum este acest spital. Așteptăm în continuare implicarea financiară, nu doar declarativă, a altor administrații locale și județene”, a afirmat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
Achiziționarea acestei unități mobile, în valoare de 17,6 milioane de euro, se va face prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST. Consiliile Județene Bacău și Neamț au răspuns pozitiv solicitării de realizare a proiectului, sumele alocate fiind de 4,1 milioane de euro – Județul Bacău și 3,2 milioane de euro, Neamț. Contribuția fiecărui județ a fost stabilită în funcție de numărul de locuitori.Banii pot fi ulterior recuperați din fondurile europene alocate României de UE, special pentru acțiunile de prevenire și combatere a noului virus.
Pentru amplasarea spitalului, care va avea 250 de paturi, va deservi întreaga Moldovă și va ajunge la Iași complet echipat, este propus Parcul Industrial TransAgropolis de la Lețcani, situat pe drumul european E583, în afara aglomerării urbane, cu acces facil pentru transportul medical din celelalte județe ale Moldovei.
În plus, locația beneficiază de toate utilitățile necesare funcționării unui astfel de obiectiv: apă, energie electrică, canalizare, 4 generatoare de curent electric, încălzire, platformă betonată existentă pe care poate fi amplasat spitalul.
Unitatea va dispune de o zonă specială pentru analize medicale și testarea pacienților, săli de operații, saloane de terapie intensivă cu o capacitate de până la 70 de paturi, depozite de materiale și echipamente medicale.
Timpul de livrare a unei astfel de unități medicale mobile este de 15-20 de zile iar montarea durează între cinci și șapte zile.
Personalul medical va fi asigurat, prin detașare, de către județele implicate în proiect.
(Comunicat de presă Consiliul Județean Iași/FOTO radioiasi.ro)