(AUDIO) CNIR a suspendat licitația pentru contractul de proiectare și execuție a tronsonului 2 Târgu Frumos-Lețcani al Autostrăzii ,,Unirii” – A8

Publicat de Andreea Drilea, 23 aprilie 2025, 12:11
Compania Națională de Investiții Rutiere a suspendat, ieri, licitația pentru contractul de proiectare și execuție a tronsonului 2 Târgu Frumos-Lețcani al Autostrăzii ,,Unirii” – A8 ca urmare a unei contestații.
Lungimea acestui lot este de 28,6 km, iar conform caietului de sarcini, firma care va câștiga licitația va trebui să întocmească partea de proiectare precum și execuția lucrării. Termenul este de 36 de luni, iar costurile pentru acest lot sunt estimate la 6,5 miliarde de lei.
Adrian Covăsnianu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, membru fondator al Asociației ”Moldova vrea Autostradă”, a explicat, pentru Radio Iași, care sunt consecințele suspendării licitației pentru tronsonul 2 din A8: ”Deși mâine ar fi trebuit să avem cunoscuți cei care sunt interesați să construiască lotul 2 din autostrada Ungheni-Iași-Târgu Neamț, respectiv lotul 2 de la Lețcani la Târgu Frumos, iată că avem o contestație depusă pe 16 aprilie, înainte de Paște. Problema e că contestația vine într-un moment, să spunem embrionar, adică în etapa în care se depun ofertele. Deci s-a contestat documentația, respectiv caietul de sarcini și asta înseamnă o temporizare. Încă nu avem toate datele problemei, în sensul că nu știm ce s-a contestat sau care, să spun, sunt implicațiile, e clar că vorbim de o întârziere de minim, nu știu 30 de zile, deci o temporizare a acestui proiect.”
Între timp, au reapărut discuțiile în spațiul public legate de aglomerația din trafic de pe ruta Lețcani – Podu Iloaiei.
O postare plină de revoltă pe o rețea socială a unei ieșence este intens dezbătută în mediul virtual.
Intitulată “2 kilometri de rușine națională – Manifest pentru normalitate”, ieșeanca povestește calvarul drumului dintre Lețcani și Podu Iloaiei în zilele de Paști.
Femeia susține că între Lețcani și Podu Iloaiei ”nu mai este un drum, ci o probă a răbdării, o pedeapsă tăcută, o rană deschisă pe asfaltul unui județ care promite, dar uită”. Ieșeanca susține că a fost nevoită să stea în trafic o oră și 40 de minute pentru a străbate o distanță de 2 kilometri.
Adrian Covăsnianu de la ”Moldova vrea Autostradă” susține că singura soluție pentru rezolvarea acestei probleme este construirea Autostrăzii Unirii, A8: ”Singura soluție pe termen mediu și lung, pentru că orice soluție în zona respectivă doar mută congestia. Vorbim de valori de trafic de autostradă pe un drum național și automat e, să spunem, o disfuncție majoră, adică nu ai cum să introduci atât de multe mașini pe un drum național cu o bandă pe sens, cu acel acostament supralărgit, sunt depășite valorile și, bineînțeles, e nevoie de o infrastructură nouă care să ocolească țesutul și automat să degreveze zona.”
Pe de altă parte, sâmbătă va începe construcţia primului pod rutier peste Prut de după Revoluţie, la Ungheni, a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Conform ministrului transporturilor, podul va fi în continuarea viitoarei autostrăzi A8 care va lega Chişinăul de Iaşi şi de Paşcani, iar mai departe va trece Carpaţii, la Tg. Mureş. Pentru moment, însă, în lipsa Autostrăzii, autoritățile au adaptat infrastructura, iar traficul de pe pod se va descărca într-un drum județean, pe teritoriul țării noastre.
Adrian Covăsnianu: ”Chiar recent am fost în zonă, ieri, în zona Zagarancea, am văzut că frații noștri deja amenajează acel drum de legătură, iar noi să spunem că puțin ne-am făcut și noi treaba, în sensul că vom redimensiona rama stradală din zonă și rețeaua de drumuri. S-au făcut pași din partea Ministerului Transportul pentru a prelua valorile de trafic ce vor rezulta în urma construirii podului. E clar că se va schimba mobilitatea în zonă, dar e nevoie de construirea autostrăzii la nord de Iași, adică centura Iașului trebuie să fie finalizată sau să fie începută măcar, dar nu avem niciun semnal că acest lucru se va întâmpla și aici, da, cu toții suntem îngrijorați ce se va întâmpla după ce va fi construit podul, cum se va circula în zonă și dacă drumurile locale existente, care sunt drumuri județene, respectiv drumuri comunale vor putea prelua toate valorile din trafic corespunzătoare unei infrastructuri mari de tip autostradă. Va fi o provocare.”
(Radio Iaşi/Ioana Soreanu/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)