(AUDIO) Conferința anuală a Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași
Publicat de Andreea Drilea, 3 iunie 2022, 15:03 / actualizat: 3 iunie 2022, 18:52
Până mâine, se desfășoară, la Iași, Conferința Anuală a Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, ediția a III-a.
Participă peste 40 de istorici din țară și străinătate, iar temele propuse pentru dezbatere sunt de istorie medievală, modernă și contemporană, de istorie a monumentelor, inclusiv a acelora din oraşul Iaşi, și relaţii internaţionale.
Discuțiile au loc la Sala de Conferințe a Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” și sunt transmise online.
Unul dintre organizatori, doctor în istorie Dorin Dobrincu de la Institutul „A.D. Xenopol” a explicat de ce aceste evenimente științifice, academice trebuie deschise și publicului larg și care este rolul acestor conferințe în societate:
Dorin Dobrincu: Istoricii produc, să spunem, o cunoaștere fundamentală, încearcă să ducă lucrurile, în privința cunoașterii, măcar puțin mai încolo decât se știa până ieri, să spunem așa. Fac studii de detaliu, fac analize de caz, dar toate acestea servesc inclusiv sintezelor ulterioare. Acestea ajung să aibă un rol, o importanță directă pentru un public mai larg. În același timp, în publicul care nu este profesionist, există destui oameni care sunt interesați de detaliu. Nu produc cunoașterea, dar sunt foarte interesați de asta. Avem nevoie de dezbatere între specialiști și public mult mai larg.
Astăzi, de la ora 17,00, are loc o masă rotundă cu titlul “Ideologie şi raţiune de stat în politica externă a Rusiei de la războaiele napoleoniene la războiul din Ucraina. Continuităţi şi discontinuități”.
Istoricul Armand Goșu, de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, cercetător asociat la Berlin, la Consiliul german de politică externă, prezent la conferință, a spus că analizând politica externă a Rusiei, tacticile diplomatice și militare pot fi desprinse concluzii privind posibilele urmări ale invaziei asupra Ucrainei:
Armand Goșu: Dacă Rusia nu va fi înfrântă acum și lumea occidentală nu va lua niște măsuri foarte ferme, Rusia va reveni. Este o iluzie pentru Occident, pentru noi, care suntem vecini, suntem în regiune, sau pentru polonezi sau și pentru alții mai departe – dacă Rusia înghite o bucățică din Ucraina, 20%, se va liniști până o va digera. Ei bine, Rusia nu va sta foarte mult cu burta la soare pentru că întreaga istorie a Rusiei este un lung ciclu de flux și reflux. A fost un reflux – odată cu destrămarea URSS – a venit fluxul – Rusia se reînarmează și vrea să-și ia revanșa.
Istoricul Armand Goșu este de părere că pentru ca Rusia să nu mai fie o amenințare pentru țările din zonă, trebuie ca Occidentul să ajute Ucraina să invingă Rusia în acest război. Mai mult, cetățenii Rusiei trebuie să își dorească să trăiască într-o țară liberă:
Armand Goșu: Rusia – ca să poată fi integrată în lumea globalizată și să funcționeze după niște principii care să n-o facă amenințătoare pentru noi, restul vecinilor ei – va trebui să-și schimbe comportamentul. Ca s-o faci să-și schimbe comportamentul, trebuie să adopți măsuri pe care Occidentul le-a mai adoptat și față de Germania, de Japonia, țări care sunt astăzi piloni de bază ai scenei internaționale – una în Pacific, alta în Europa – și susținători ai lumii libere, ai democrației și ai libertății. Ori ca să se întâmple ceva asemănător cu Rusia și ea să poată fi integrată în lumea civilizată occidentală, ar trebui ca Rusia să fie înfrântă. Ori ca Rusia să fie înfrântă, ar trebui ca Ucraina să fie înarmată atât de puternic încât să înfrângă Rusia. Mai e ceva important: ar trebui ca populația – cei 145 de milioane de ruși – să dorească să trăiască nu într-un lagră, nu într-un gulag, ci să trăiască între-o țară care funcționează cu libertăți, care merge după principii occidentale, să le placă civilizația occidentală. Asta e foarte important.
(Radio Iași/Ioana Soreanu)