(AUDIO) Creatorii Școlii de Obstetrică și Ginecologie de la Iași au fost omagiați de elita medicală
![(AUDIO) Creatorii Școlii de Obstetrică și Ginecologie de la Iași au fost omagiați de elita medicală (AUDIO) Creatorii Școlii de Obstetrică și Ginecologie de la Iași au fost omagiați de elita medicală](https://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/2022/11/afis-ioana.png)
Publicat de Andreea Drilea, 2 noiembrie 2022, 19:43
Societatea de Medici și Naturaliști din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” din Iași a organizat, astăzi, la Muzeul Municipal “Regina Maria” o dezbatere în cadrul căreia au fost omagiate personalități ale lumii medicale: Vasile Dobrovici, Constantin Gavrilescu, Gheorghe Lupașcu, Gheorghe Teleman și Ligia Bădărău.
Dezbaterea a fost moderată de prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu. Acesta a vorbit despre importanța școlii de obstetrică și ginecologie de la Iași:
Eugen Târcoveanu: Trebuie să vorbim de o școală, fiindcă școala este foarte importantă, iar Școala de Obstetrică și Ginecologie de la Iași este formidabilă. Pornind de la Năstase, fătul a fost profesorul Aburel, care a plecat la București, unde a făcut o carieră extraordinară, urmată de profesorul Dobrovici, care în perioada aia tristă a comunismului a adus un suflu anglo-saxon, un suflu boieresc, cu respectarea unor tradiții, a unor concepte noi în medicină și a făcut ca noi să trecem peste această perioadă mult mai ușor, având un asemenea model. E o perioadă de care generația actuală nu-și mai amintește – perioada aceea în care erau interzise avorturile. Da, au murit foarte multe femei, foarte multe femei. Acești oameni și cei care îi vedeți dumneavoastră aici au salvat mii de de femei cu prețul libertății lor. Pentru că vreau să vă spun, mulți medici au fost băgați în pușcărie, pentru că au salvat de la moarte, pentru că făceau niște hemoragii groaznice și femei foarte tinere să pierdeau, iar ei erau între, știți – nu puteau să facă un chiuretaj, nu puteau fără procurorul care venea și urmărea, intra în sala de operație. Au fost o perioadă tristă, dar am trecut peste ea cu oameni deosebiți, oameni curajoși, care au făcut o școală care, vedeți, are vorbe și astăzi.
Prof. univ. dr. Mircea Onofriescu a subliniat, de asemenea, valoarea personalităților evocate ca dascăli, creatori de școală de medicină, dar și de colective medicale, mai ales într-o perioadă foarte grea din timpul regimului communist, când avortul era interzis:
Mircea Onofriescu: Vom acea niște repere ale specialității noastre – obstetrică-ginecologie – pentru că prin profesorul Dobrovici – care noi îl denumim profesorul profesorilor – și, ulterior, cu profesorii Gavrilescu, profesorul Teleman, profesorul Lupașcu și doamna profesor Ligia Bădărău au fost formatori de școală. Ei au condus această specialitate importantă, pentru că este vorba de mamă și copil, în niște vremuri de tristă amintire, în perioada dictaturii care, din nefericire, s-a soldat cu numeroase victime și datorită acestor eminenți profesori și colectivelor pe care le conduceau au fost salvate nenumărate vieți. În perioada în care avorturile erau interzise, erau stări septice de o gravitate deosebită. Au fost niște dascăli impecabili, au fost niște cercetători și au introdus niște metode chirurgicale cu totul și cu totul deosebite în România. Dar au fost, în primul rând, oameni pentru că au reușit să realizeze niște colective închegate și să formeze oameni în adevăratul sens al cuvântului.
(Radio Iași/Ioana Soreanu/FOTO radioiasi.ro)