(AUDIO) Director INSEMEX: La Iaşi a existat o acumulare de gaz cu efect de explozie la subsolul blocului
Publicat de gabrielarotaru, 7 august 2016, 05:43 / actualizat: 7 august 2016, 7:32
Experţii de la Petroşani şi-au încheiat cercetările efectuate la blocul de locuinţe din Iaşi, în care s-a produs, la începutul săptămânii, o puternică explozie, soldată cu 2 morţi şi mai mulţi răniţi.
Directorul ştiinţific al INSEMEX Petroşani, Constantin Lupu, a declarat, că a existat o acumulare de gaz la subsolul blocului, precizând că sursa de iniţiere urmează să fie stabilită.
Constantin Lupu a susţinut că expertiza pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea deflagraţiei este una complexă, motiv pentru care nu se poate pronunţa cu certitudine în acest caz. Pe parcursul celor trei zile cât au stat la Iaşi, experţii INSEMEX au strâns informaţii pentru a stabili cauza exploziei. În opinia lui Constantin Lupu, până la sfârşitul anului ar putea fi întocmit raportul final.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi distrugere calificată în acest caz.
Declaraţia a fost consemnată de Raluca Diaconiuc.
Directorul științific al INCD INSEMEX Petroșani, Constantin Lupu, a declarat, sâmbătă, referindu-se la explozia din cartierul rezidențial Copou, că a existat o acumulare de gaz cu efect de explozie la subsolul blocului, precizând că sursa de inițiere urmează să fie stabilită.
El a susținut că expertiza pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea deflagrației este una complexă, motiv pentru care nu se poate pronunța cu certitudine în acest caz.
„Consider că este una dintre cele mai complexe expertize tehnice pentru a stabili cauzele care au dus la producerea acestei deflagrații. Am descoperit în curtea acestui imobil, la nivelul căminelor, concentrații de gaze. E un lucru cert: a existat o acumulare de gaz cu efect de explozie, a existat o acumulare de gaz la subsolul acestui bloc. Sursa de inițiere urmează să o stabilim. S-au prelevat probe de sol de pe această stradă, s-au prelevat probe de material care ne pot ajuta la stabilirea cauzelor de degajare, migrare și acumulare a gazului metan. S-au prelevat, atât cât s-a putut, probe de la subsol, parter și etajul unu. Urmează să primim pe parcurs alte probe și documente, de la Poliție și Parchet„, a detaliat Constantin Lupu.
El a arătat că pe parcursul celor trei zile cât au stat la Iași, experții INSEMEX au cules informații pentru a stabili cauza exploziei. „Ne interesează, în principal, sursa de degajare a gazului combustibil și sursa de inițiere, degajarea gazului sau acumularea lui în spații închise. Am încercat să efectuăm măsurători, să descoperim concentrații de gaz care puteau să migreze fie din rețeaua de distribuție, fie de la nivelul apartamentelor”, a adăugat el.
În opinia sa, până la sfârșitul anului ar putea fi întocmit raportul final.
„Nu pot spune cu certitudine. Institutul nostru are de efectuat multe expertize. Nu acesta este profilul nostru de activitate, dar pe domeniul de protecție anti-explozivă suntem singurii experți în domeniu solicitați să intervenim. Au fost destule evenimente la nivel național unde trebuie să facem expertize„, a mai spus Constantin Lupu.
În seara zilei de 1 august, în jurul orei 20,20, o explozie s-a produs în blocul de patru etaje C2 din strada Văscăuțeanu nr 8, imobil amplasat în cartierul rezidențial Copou. În urma deflagrației, două persoane au murit și alte 11 au fost rănite. De asemenea, parterul blocului a ajuns la subsol, etajul unu la parter. Pereții parterului au fost fost dărâmați, iar casa scării a căzut.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă și distrugere calificată în acest caz.
(agerpres/ FOTO Raluca Diaconiuc)