(AUDIO) EXCLUSIV: UPU Suceava s-a redeschis
Publicat de Andreea Drilea, 27 martie 2020, 07:24 / actualizat: 27 martie 2020, 12:45
Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava este deschisă de astăzi, după un efort conjugat al specialiştilor din echipa condusă de profesorul Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD şi membru al echipei care gestionează situaţia provocată de COVID-19 în regiunea Moldovei.
Într-o declaraţie acordată în exclusivitate colegului nostru, Lucian Bălănuţă, ea a precizat că efortul pentru redeschiderea serviciului de urgenţe a fost posibil, pe plan local, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciului de Ambulanţă Suceava.
De asemenea, structura echipei de la Unitatea de Primiri Urgenţe a fost construită cu resurse din mai multe arii de specialitate, iar suportul venit din Iaşi a fost determinant:
Diana Cimpoeşu:
D.C.: De luni s-a închis principala Unitate de Primiri Urgenţe Suceava cea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi până aseară, funcţia principală pe judeţ a îndeplinit-o compartimentul de Primiri Urgenţe de la Rădăuţi. Am deplasat acolo trei rezidenţi în sprijin şi Centrul Universitar Iaşi a venit în sprijin şi cu alţi câţiva specialişti pentru alte specialităţi şi în aceste zile ne-am străduit să conturăm o echipă care să poată începe activitatea, din nou, în principala structură de primiri urgenţe de la Suceava pentru că viaţa merge înainte şi urgenţele există alături de pacineţii care au nevoie de îngrijire într-o secţie cu boli infecţioase cu COVID, există ceilalţi cetăţeni al unei ţări, a unui judeţ, care au urgenţe obişnuite, pornind de la cele cardiovasculare, mergând până la cele traumatice, la cele intestinale sau neurologice.
Echipa pe care am conturat-o acolo este contruită pe nucleul de la UPU Smurd Iaşi, de aici sunt 8 medici şi 8 asistenţi prin rotaţie, asigură gardă, la Suceava.
A trebuit să găsim şi resurse locale, resurse care să nu fie din spitalul Suceava, nici din UPU Suceava şi am găsit, am avut ca principal colaborator Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă care a asigurat şi partea de decontaminare finală a spaţiului şi a tuturor echipamentelor medicale, astfel încât, toţi cei care lucrează acolo şi calcă pragul în calitate de pacient să aibă siguranţa că nu este niciun risc biologic, niciun risc epidemiologic în spaţiul respectiv. Cu ajutorul acestei importante instituţii de forţă din judeţul Suceava am adunat colegi din mai multe structuri, este vorba despre Spitalul Fălticeni care a trimis şi va trimite permanent câte un asistent pe tură, câte un infiermir şi de astăzi, parţial şi un asistent de radiologie, pentru că multe urgenţe au nevoie de investigaţii imagistice. A fost participarea altor zone puţin obişnuite cu urgenţele din judeţul Suceava, mă refer aici la asitenţii din cabinetele şcolare, şi, avem şi aici suportul DSP Suceava cu câte doi asistenţi din cabinetele şcolare.
Vreau să vă spun că aseară cu toată echipa cu care am fost acolo de la Suceava şi Iaşi, era o echipă zâmbitoare, o echipă fericită că începe o activitate în condiţii atât de grele. Sperăm să o putem duce până la data de 6 aprilie, când, cei din urgenţa Suceava, cei care sunt acolo în mod obişnuit, vor ieşi din autoizolare, unii sunt pozitivi şi sunt sub tratament, ei vor rămâne mai multă vreme să se recupereze dar principalul nucleu îl aşteptăm să preia această activitate pentru că este un efort şi pentru ei şi pentru Iaşi pentru că asigură transportul acestor pacienţi şi bineînţeles că ne-am asigurat că există echipament de protecţie, este foarte important. El există deocamdată la Iaşi şi de la ISU Suceava, am cerut şi sprijinul naţional şi, într-adevăr DSU a trimis către Suceava un număr mai mare de echipamente pentru că, sunt judeţe care din fericire nu au probleme şi, uitaţi, sunt judeţe care au nevoie de mai mult sprijin şi e la început şi va continua.
L.B.: Cu pacienţii care se adresează acestui serviciu de urgenţă de la Suceava, în privinţa lor se mai menţin aceste proceduri cu privire la internările care se impun, direcţionaţi la Rădăuţi, Fălticeni sau în caz de patologie mai severă, la Iaşi?
D.C.: Da, este clar, spitalul Suceava care este separat de Unitatea Primire Urgenţe care tratează pacineţii care sunt acolo sau alţi pacineţi care sunt confirmaţi cu infecţie COVID-19. UPU din Suceava nu are suportul spitalului, nu că Spitalul nu ar vrea dar din punct de vedere epidemiologic s-a stabilit că vor lucra separat şi, atunci, toţi pacineţii care vin în UPU Suceava, fie sunt trataţi dacă e vorba de o criză hipertensivă, colică biliară, renală, etc., iar cei care au nevoie de internare vor merge către spitalele din Judeţul Suceava, mă refer la Spitalul Rădăuţi care a făcut un efort deosebit şi care în continuare va face un efort, acolo este o echipă minunată, Spitalul Fălticeni şi, mai departe către Iaşi, pe diverse specialităţi. Pacineţii, într-adevăr, în stare critică care au nevoie de internare, începând de la neurochirurgie, neorologie, cardiologie, specialităţi destul de improtante şi bineînţeles dacă va fi vorba de chirurgie pentru cazuri complicate. Pacineţii care nu au suspiciune de infecţie cu COVID, cei cu suspiciune de infecţie sunt triaţi din start, ei nu intră în Urgenţe, ei merg către triajul de Boli Infecţioase şi, mai ales mai departe care au nevoie de alte specialităţi din spital, aceste specialităţi care funcţionează cu personal mai puţin, cu o stare emoţională deosebită care trebuie susţinută în sensul pozitiv, dar asigurarea pacineţilor de urgenţă este făcută în sistem regional.
https://www.facebook.com/lucian.balanuta/posts/10216677162782020
(Radio Iaşi/Lucian Bălănuţă/FOTO Facebook Diana Cimpoeşu)
Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a mulţumit, vineri, ”tuturor instituţiilor care au înţeles urgenţa situaţiei şi au contribuit activ la redeschiderea UPU Suceava”.
Într-un comunicat de presă remis de Biroul de presă al instituţiei se arată că, după decontaminarea, separarea circuitelor şi revizuirea procedurilor, cu ajutorul ”unei echipe de medici inimoşi din Iaşi”, condusă de prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava a redevenit funcţională, ca unitate distinctă.