Fermierii români își manifestă îngrijorarea cu privire la sistarea acordului pentru transportul de cereale exportate pe Marea Neagră, pe fondul unui anunț al Federației Ruse în acest sens.
Acordul, mediat anul trecut de către ONU şi Turcia, a avut ca scop diminuarea unei crize alimentare globale, prin permiterea exportului în siguranţă al cerealelor ucrainene.
Acordul a fost prelungit de mai multe ori, dar urmează să expire astăzi.
Pe acest fond, agricultorii din România se tem că transportul terestru al grânelor ar fi putea fi serios afectat.
Vicepreședintele Asociației Grânarii Iași, Tiberiu Stan, membru în Comitetul Director al Forumului APPR, a precizat că problemele logistice din portul Constanța se vor acutiza pe măsură ce exportul de cereale ar putea crește prin acele Coridoare europene de solidaritate deschise în ţările estice ale Uniunii Europene.
Tiberiu Stan:O astfel de măsură pentru fermierii români înseamnă că, în disperare, va veni marfă din Ucraina, nu mai au pe unde să care marfa prin altă parte decât prin coridoare de solidaritate din Europa. Prin urmare, cea mai mare pondere va veni prin România. Asta înseamnă că fermierul român nu va mai avea acces la transport și la portul Constanța.