(AUDIO) Fonduri europene suficiente pentru A7 și A8. Rata de absorbiție a României de 96% în perioada 2014-2020
Publicat de Andreea Drilea, 12 aprilie 2024, 09:57 / actualizat: 12 aprilie 2024, 13:59
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a dat asigurări că proiectele de autostradă A7 și A8 beneficiază de fonduri europene suficiente și există inclusiv perspectiva suplimentării acestora pe măsura implementării.
Într-o declarație pentru Radio România Iași, oficialul român a insistat că trebuie să existe o alocare echilibrată pentru proiectele de infrastructură rutieră, pentru a nu amplifica disparități regionale.
Adrian Câciu: Avem fonduri suficiente și pentru A7 și pentru A8, atât PNRR, cât și din Coeziune, vom duce fonduri suplimentare pentru aceste două autostrăzi. Sunt convins că sunt și alții, în alte regiuni, care și-ar dori aceeași amploare de finanțare, dar trebuie să nu uităm că disparitățile regionale sunt masive între partea pe care o numim Moldova, partea de nord-est a României, și partea, de exemplu, de nord-vest a României sau partea de vest a României. Dacă vrem să avem o România echilibrată, trebuie să finanțăm echilibrat și să ducem o compensare, acolo unde nu am dus în ultimii 30 de ani – mai multe fonduri. Deci, din această perspectivă, cu siguranță – și vă asigur – sunt deja proiecte, deja sunt contracte făcute pe A7, cel puțin, pe A8 sunt cele care sunt prinse deja din PNRR – marginile autostrăzii, ca să spun așa, într-o parte și în alta – și celelalte sunt din Coeziune. Nu e nicio problemă, nici de finanțare și nici de suplimentare, dacă va fi cazul.
România are un nivel înalt de absorbție a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020, calculat în prezent la aproximativ 96%, a apreciat comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.
Afirmația a fost făcută la Forumul Coeziunii, care se derulează în aceste zile la Bruxelles.
Într-o declarație acordată colegului nostru, Lucian Bălănuță, oficialul european a mai precizat că în acest moment, fondurile asociate Politicii de Coeziune sunt suficiente pentru a acoperi planurile țării noastre pentru perioada 2021-2027.
Comisarul Elisa Ferreira: Perioada 2021-2027 de finanțare este la început. Avem deja în statele membre multe proiecte conturate, dar fără a se folosi încă banii. Nu mă aștept că vor fi, în această etapă, lipsuri de finanțare pentru oricare dintre proiectele incluse în Acordul de Parteneriat. Dacă mai adăugăm instrumente precum PNRR și Fondul pentru Tranziție Justă, vedem că sunt sume mari și nu cred că se pune problema lipsei de fonduri. Nu mă aștept la așa ceva.
În urmă cu un an, evenimentul de lansare a Politicii de Coeziune 2021 – 2027 a avut loc la Palatul Culturii din Iași. Astfel, pentru perioada de programare 2021-2027, România dispune de aproximativ 46 de miliarde de euro pentru investiții care să contribuie la creșterea calității vieții cetățenilor și la reducerea diferențelor economice și sociale între regiunile din Europa, dar și între regiunile de dezvoltare ale României.
(Radio Iași/ Lucian Bălănuță/FOTO Cohesion FORUM)