(AUDIO) Forum investițional organizat de Banca Națională a României la Iași
21 octombrie 2024, 16:55 / actualizat: 21 octombrie 2024, 18:39
La Iași se desfășoară un Forum investițional organizat de Banca Națională a României în colaborare cu Patronatul Proiectanților în Construcții din România.
În deschiderea lucrărilor, ministrul finanțelor Marcel Boloș a arătat că prioritatea imediată o reprezintă dezvoltarea infrastructurii rutiere și feroviare.
Marcel Boloș: Foarte multe oportunități pe care Moldova le are în acest moment, fie că vorbim de infrastructura de transport, și aici fac referiri la Autostrada A7 și Autostrada A8, care știm că a fost cuprinsă în Planul Național de Redresare și Reziliență. Linia de cale ferată este, de asemenea, un proiect la care Ministerul Transporturilor întocmește documentația tehnico-economică și este cuprins în planul de investiții care se adresează Moldovei. Deci veți avea două magistrale.
În aceeași ordine de idei, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a completat că dezvoltările din teritoriu trebuie să se axeze pe trei domenii, respectiv: transporturi, sănătate și educație.
Alexandru Rafila: Ceea ce ne dorim este ca întreaga Moldovă să beneficieze de servicii de sănătate de bună calitate. Avem o oportunitate foarte mare pe care trebuie să o folosim. Este vorba de prezența Universității de Medicină și Farmacie aici, în Iași, care poate să instruiască tinerii medici în cele mai noi tehnologii și odată cu inaugurarea Spitalului Regional de Urgență din Iași, sunt convins că acești tineri medici nu numai că se vor stabili în țara noastră, dar vor fi foarte satisfăcuți de calitatea activității, pentru că noul Spital Genral de Urgență din Iași, care se află în construcție, poate să răspundă acestor cerințe.
Directorul Agenției de Dezvoltare Nord Est, Vasile Asandei a declarat că în perioada următoare sunt rezervate 1,75 miliarde de euro, fonduri destinate Regiunii Nord Est care vor putea fi accesate atât de mediul privat, cât și de cel public.
Vasile Asandei: Cred că cele mai importante aspecte nu țin neapărat de bani, ce țin de capacitatea noastră de a gândi bine proiectele, de a le duce la bun sfârșit, pentru că avem o experiență în spate, cu bune și cu rele. Din aceste 1,75 miliarde de euro, cam jumătate se adresează direct mediului privat, cealaltă jumătate se adresează mediului public, dar care, evident, până la urmă ajunge tot la firme private, pentru că ele sunt cele care execută lucrări sau prestează servicii. Este de menționat că o parte importantă din acești bani sunt direcționați către zona de cercetare-inovare, transfer tehnologic.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)