(AUDIO/FOTO) Aula Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași găzduiește, astăzi, manifestarea intitulată ”De la generația pașoptistă la generația Junimii”
Publicat de Andreea Drilea, 23 ianuarie 2025, 12:46
Aula Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași găzduiește, astăzi, manifestarea intitulată ”De la generația pașoptistă la generația Junimii”.
Evenimentul este organizat de Sucursala Moldova a Fundației Colegiului Național de Apărare.
Este pentru al treilea an consecutiv, când, la Iași, se desfășoară o manifestare care aduce în prim plan evenimentele de la 1859, după cum a declarat președinta sucursalei de la Iași a fundației, Lia Anton: ”Ne-am asumat acest rol în preajma Zilei Unirii să alegem câte o temă aferentă subiectului vast ce a însemnat Unirea pentru a propaga informații, pentru unii să le rememoreze, alții să le învețe. Dintotdeauna am optat pentru un public cât mai larg ca să reușim să aducem informația aferentă temei pe care o avem tinerilor. De fapt, asta ne dorim. Sunt sute de tineri pe care i-am invitat de-a lungul anilor la evenimentele noastre. Acesta din ianuarie este pentru al treilea an consecutiv și anul acesta am ales o temă pe care cred că nu mulți o cunosc din cei care sunt din generația tânără și anume generația pașoptistă și elitele ieșene. Avem foarte multe de vorbit, este un subiect foarte, foarte vast. Cred că nu este suficient doar pentru o singură conferință.”
Prezent la manifestare, consulul general al Republicii Moldova la Iași, a declarat că momentul de la 1859 este un exemplu care poate fi urmat și în zilele noastre: ”Este o lume în transformare, avem o regiune la fel, în plină transformare și mă refer aici, transformare din punct de vedere politic, din punct de vedere economic, din punct de vedere social, și, este foarte bine venit acest eveniment pentru că vine să recapituleze ceea ce au reușit înaintașii noștri să facă, și mă refer aici, să facă o țară, o societate, această comuniune de oameni mai unită, mai solidară și nu întâmplător această Unire, această solidaritate a avut un scop cât se poate de simplu, modernizarea țării, dezvoltarea economică, progres, ridicarea nivelului de trai.”
Clădirea universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași a fost construită după Unirea Principatelor Române dar Aula Magna ”Carmen Sylva” a avut un rol important în cadrul primei conflagrații mondiale deoarece aici s-au desfășurat lucrările Senatului României, care în acele vremuri era în refugiu la Iași.
Rectorul Universității Tehnice, Dan Cașcaval: ”Este pentru prima dată și chiar am insistat pe lângă doamna președinte a Sucursalei Iași a Fundației Colegiului Național de Apărare să organizăm și următoarele evenimente aici. Spuneam că este pentru prima dată pentru că Aula este o Aulă emblematică pentru ceea ce înseamnă Unirea Românilor. Chiar dacă a fost construită după ”Mica Unire” din 1859, ea totuși a avut un rol decisiv în Marea Unire de la 1918 pentru că, să nu uităm, că în perioada primului Război Mondial, în Aulă s-au desfășurat lucrările Senatului României în timpul refugiului de la Iași, lucrări care practic au precedat unirea și întregirea României.”
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)