Prima pagină » Știri » Prim plan » (AUDIO/FOTO) IAȘI: Clinica ”Veronica”, primul spital social din România
(AUDIO/FOTO) IAȘI: Clinica ”Veronica”, primul spital social din România
Publicat de Andreea Drilea,
8 martie 2024, 16:38 / actualizat: 8 martie 2024, 18:19
Primul spital social din România, construit din donaţii, a fost inaugurat astăzi, la Iași, în prezența mitropolitului Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, precum și a autorităților locale și județene.
Clinica Veronica va oferi servicii medicale pentru persoane defavorizate din zona Moldovei, cu precădere mamelor care nu au asigurări de sănătate, precum și a copiilor acestora.
Inițiatorul proiectului, preotul Dan Damaschin, paroh la Biserica Maternității Cuza Vodă din Iași, a adăugat că serviciile medicale vor fi oferite de cadre specialitate pe bază de voluntariat.
Dan Damaschin:Sunt 35 de cabinete medicale, avem o secție de imagistică, avem spitalizare de zi pentru cardiologie, ginecologie și pediatrie, avem o farmacie, un punct de recoltare analize. Medicii vor fi împărțiți în două categorii. Vom avea personal de bază, un personal care va deservi în fiecare zi oameni sărmani, angajați. Așadar, vorbim de radiologi, stomatologi, medici de familie, cardiolog, ginecolog, pediatru. Da, va avea și foarte, foarte mulți medici, printre care, aș spune cei mai pregătiți oameni, șefi de clinici, medici primari, care vor veni voluntar.
Investiția se ridică la aproape 5 milioane de euro. Clădirea are o suprafață de o mie 300 de metri pătrați și este structurată pe 4 etaje.
În cuvântul său, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, a subliniat specificul spitalului social de la Iași.
ÎPS Teofan:Așezământul va fi destinat în mod special mamelor aflate în dificultate, mame care vor găsi aici cum au găsit și până acum în cadrul asosociației sau parohiei sau la Maternitate, acolo la părintele au găsit un suport. Nivelul suportului acordat aici va sălta calitativ, nădăjduim și cantitativ.
Coordonatorul UPU SMURD pe zona Moldovei, Diana Cimpoeșu, a adăugat că orice urgență medicală care necesită un grad sporit de intervenție, va putea fi transportat în UPU de la Spitalul Sf. Spiridon, sau Sfânta Maria.
Diana Cimpoeșu: Zona de urgență atât SMURD, cât și Unitatea Primiri Urgențe, cât și Spitalul Sfântul Spiridon, ca unitate funcțională regională de urgență, va prelua urgențele și din acest spital, atunci când ele vor exista. Avem contracte cu toate spitalele care nu au profil de urgență. Probabil că și aici va fi nevoie, atunci când apar cazuri de urgență, să fie transferate către Sfântul Spiridon, dacă e vorba despre adulți, sau către Spitalul de Pediatrie Sfânta Maria, dacă va fi vorba de copii cu urgențe, care trebuie rezolvate într-un spital de profil.