(AUDIO/FOTO) Iaşi: Concluziile dezbaterii privind extinderea complexului Palas
Publicat de , 4 decembrie 2019, 17:42
UPDATE – Construirea unui imobil cu 27 de etaje pe strada Sf Lazăr din Iaşi, în apropiere de Palatul Culturii, a fost una dintre temele abordate, astăzi, într-o dezbatere publică ce s-a desfăşurat la sediul Primăriei Iaşi, unde a fost analizat proiectul de dezvoltare a complexului Palas.
În acest context, primarul Mihai Chirica a declarat că, parcarea din faţa Palatului Culturii, fie va fi mutată în subteran, fie va dispărea cu totul.
Mihai Chirica: Faţa Palatului Culturii nu arată tocmai cum trebuie. Este o discrepanţă destul de majoră între Palat şi ce se întâmplă în faţa Palatului. Domnul arhitect Oancea, care este angajat prin contract să rezolve această problemă, mă gândesc că o va face în perioada următoarea, şi tot în măsura unei dezbateri publice, prin care prima solicitare a noastră a fost să introducem o parcare subterană. Dacă nu se va putea ajunge la o parcare subterană, nu va fi nici parcare supraterană, asta să fie clar. Acolo este zona noastră de promenadă în faţa Palatului Culturii şi trebuie să rămână ca atare. Pe de altă parte, este punctul meu de vedere, şi acum mă întorc către Palas. Nici mie nu mi se pare foarte potrivit cu turnul de pe Sfântul Lazăr.
De asemenea, edilul a spus că nu este de acord cu ridicarea unui imobil de proporţii situat între Teatrul Luceafărul şi complexul Palas.
Dezbaterea a avut loc în urma unei scrisori deschise, iniţiate de profesorul Laurenţiu Rădvan de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, care şi-a exprimat, public, dezacordul faţă de construirea unor imobile de peste 20 de etaje în imediata vecinătate a Palatului Culturii.
Laurenţiu Rădvan: Reproşăm lipsa de transparenţă şi viziune, dat fiind faptul că, oraşul se dezvoltă haotic, iar acest proiect vine ca bomboana de pe colivă, practic, în haosul din oraş. Este vorba despre construcţii de mari dimensiuni care afectează monumente de gradul zero: Palatul Culturii, biserica Trei Ierarhi. Dar, după cum am spus, aflăm acum într-un stadiu avansat de avizare al acestor proiecte, că se face dezbatere, şi tare îmi este teamă că este tardiv. Încercăm, totuşi, să reacţionăm şi să schimbăm poziţia autorităţilor.
Reamintim că peste 120 de profesori universitari, oameni de cultură, arhitecţi şi artişti au semnat o scrisoare deschisă adresată municipalităţii ieşene prin care solicită oprirea construirii unei clădiri turn, cu 27 de etaje, pe strada Sfântul Lazăr, în apropiere de Palatul Culturii. Investiţia face parte din proiectul de dezvoltare a complexului Palas.
Semnatarii documentului susţin că ridicarea unui astfel de imobil ar afecta imaginea a trei dintre cele mai importante monumente ale oraşului, simboluri nu numai istorice, ci și arhitecturale, culturale, religioase și vizuale: Palatul Culturii, biserica Trei Ierarhi și Catedrala veche Romano-Catolică.
Proiectul de dezvoltare a complexului Palas, a primit, în acest moment, avizele comisiilor de specialitate. Acesta urmează să fie supus aprobării în viitoarea şedinţă a Consiliului Local Iaşi, ne-a mai informat colegul nostru, Constantin Mihai.
(Constantin Mihai, Radio Iaşi/FOTO Constantin Mihai)
Peste 120 de profesori universitari, oameni de cultură, arhitecţi şi artişti au semnat o scrisoare deschisă adresată municipalităţii ieşene prin care solicită oprirea construirii unei clădiri turn, cu 27 de etaje, pe strada Sfântul Lazăr, în apropiere de Palatul Culturii.
Iniţiatorul demersului, prof.dr. Laurenţiu Răzvan, de la Facultatea de Istorie a Universităţii Al.I Cuza din Iaşi, susţine că ridicarea unui astfel de imobil ar afecta imaginea a trei dintre cele mai importante monumente ale oraşului, simboluri nu numai istorice, ci și arhitecturale, culturale, religioase și vizuale: Palatul Culturii, biserica Trei Ierarhi și Catedrala veche Romano-Catolică.
Iniţiatorul demersului, prof.dr. Laurenţiu Rădvan: Ne-am propus să sesizăm autorităţile locale, dar şi naţionale în vederea unei mai mari responsabilităţi pentru ceea ce se propune în oraşul nostru. Acest proiect afectează grav monumente importante din centrul istoric. Proiectele sunt destul de înaintate în ceea ce priveşte avizarea. Noi urmărim oprirea lor, cel puţin în actuala stare de lucru şi modificarea sau adaptarea lor. Nu ne opunem dezvoltării oraşului, dar dorim ca această dezvoltare să fie făcută mult mai organizat. Nu ne interesează doar patrimoniul, ci şi modul în care oraşul este afectat (traficul, poluarea).
Primarul Iaşului, Mihai Chirica, susţine într-un comunicat de presă primit la redacţie, că investitorul a propus doar câteva idei, care abia după dezbaterile publice programate în perioada următoare vor căpăta forma unui concept, a unei viziuni edilitare. Mihai Chirica a mai spus că va analiza toate pozițiile care vor fi exprimate la dezbaterile din zilele următoare referitoare la proiectul «Palas 2», pentru a găsi cele mai bune soluții de punere în practică a acestei investiții de sute de milioane de euro.
Totodată, primarul Iaşului afirmă că nu va accepta niciodată mutilarea monumentelor din muncipiu, la fel cum nu va bloca proiectele de modernizare a orașului, fără de care nu ar putea susține cultura și apăra patrimoniul istoric.
(Andreea Daraban, Radio Iaşi/FOTO radioiasi.ro)