Timp de două zile, la Iași, se desfășoară faza națională a concursului de produse agroalimentare inovative ECOTROPHELIA.
Competiția a fost inițiată în Franța, în anul 2000, iar din 2008 a devenit concurs european. Ulterior, a intrat în atenția Comisiei Europene, care îl guvernează.
Rectorul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, Gerard Jităreanu, a precizat că sunt prezente 12 echipe din 5 centre universitare din România.
Gerard Jităreanu:În acest an, după 3 ani de pauză, universitatea noastră găzduiește ediția națională a acestui concurs. Suntem bucuroși să fim gazdă, să avem ca participant studenți de la universitățile din Craiova, Galați, Oradea, Suceava și Iași – 12 echipe. Produse inovative, produse noi.
Președintele juriului, profesor cercetător Cătălin Bilbie, a declarat că acest concurs are la bază 11 criterii de jurizare și evaluare
Cătălin Bilbie:Este cel mai complex concurs de inovare pentru că parcurge toate etapele inovării. Se pornește de la o idee, iar echipele trebuie să demonstreze că ideile lor sunt valoroase, în sensul că pot fi transpuse într-o idee de afaceri, într-un business și vor crea și profit. De aceea, criteriile sunt complexe, sunt 11 criterii de evaluare prin care vor fi departajate echipele. Echipele vor trebui să demonstreze că au atât cunoștințe din domeniul lor profesional, dar și abilități antreprenoriale, astfel încât să poată ușor să descopere noi oportunități de a lansa produse noi în piață.
Comisia Europeană pune accentul pe rețete agroalimentare prietenoase cu mediul, care ulterior vor putea fi lansate în producție și care vor întruni cerințele consumatorilor.
Câștigătorul Concursului Național ECOTROPHELIA va participa în Germania la faza internațională.