Ascultă Radio România Iași Live

(AUDIO/FOTO) Iași: O zonă centrală devine campus de business

(AUDIO/FOTO) Iași: O zonă centrală devine campus de business

Publicat de , 8 iulie 2020, 19:20

Un amplu proiect de clădiri de birouri a fost lansat astăzi la Iași.

Valoarea investiției se ridică la 120 de milioane de euro.

Șantierul cuprinde zona străzii Sfântul Andrei și va fi realizat în următorii 2 ani.

Inițiatorul proiectului, Iulian Dascălu, a precizat că la final vor fi create 5.000 de locuri de muncă:

”Este un proiect de regenerare urbană, un proiect de 120 de milioane de euro care va fi finalizat în doi ani și care va ajuta la dezvoltarea orașului Iași. Vor fi aici peste 5.000 de angajați, firme internaționale. Va fi un campus IT în care vom aduce și diferite facilități pentru locuitorii din zonă, diferite servicii de care aceștia au nevoie. Vom avea și un spațiu de coworking.”

 

Proiectul se realizează după 3 dezbateri publice, extrem de aprinse, în care dezvoltatorul a fost forțat să intervină cu modificari pentru a nu afecta monumentele istorice din zona centrală a Iașului.

 

(Constantin Mihai, Radio Iași/FOTO Constantin Mihai)

COMUNICAT DE PRESĂ

120 MILIOANE DE EURO, INVESTIȚIE ÎN IAȘI: IULIUS A ÎNCEPUT CONSTRUCȚIA PALAS CAMPUS, UN AMPLU PROIECT DE REGENERARE ȘI DEZVOLTARE URBANĂ

*60.000 mp suprafață închiriabilă, desfășurată pe orizontală * spații coworking „open air” * o nouă arteră și cinci străzi modernizate * parc și piste pentru biciclete * concept mixt integrat * revitalizarea zonei centrale Sf. Andrei, nevalorificată * 6.700 locuri de muncă *

Compania IULIUS demarează lucrările de construcție a Palas Campus, în Iași, o investiție care depășește 120 de milioane de euro. Va fi una dintre cele mai mari clădiri de birouri din România ca suprafață, ajungând la peste 60.ooo mp închiriabili, și va consolida centrul orașului drept o destinație care susține evoluția antreprenoriatului local și a industriilor creative. Palas Campus este cea mai amplă investiție lansată în Iași în actualul context economico-social și cea mai mare de după inaugurarea din 2012 a primului proiect mixed-use din România, ansamblul Palas, realizat tot de compania IULIUS. „Ne dorim ca proiectele noastre să aducă în continuare plus-valoare comunității, atât din punct de vedere economic, cât și social. Avem încredere că, așa cum s-a întâmplat și în cei 8 ani de la inaugurarea ansamblului Palas, noua dezvoltare de regenerare urbană va continua să genereze oportunități pentru evoluția Iașului și să îl impună drept un oraș competitiv. Viziunea noastră este de a realiza mai mult decât clădiri, acei poli de magnetism urban, care includ zone verzi și atracții pentru comunitate, dar și cu un aport major în modernizarea infrastructurii orașului”, a declarat Iulian Dascălu, președintele companiei IULIUS.

Investiția va fi finalizată în 2022, generând peste 1.700 de locuri de muncă în perioada construcției și peste 5.000, după inaugurare. Totodată, în timpul lucrărilor, contribuțiile directe la bugetul statului vor fi de peste 1,3 milioane de euro prin taxe, autorizații, avize etc., iar valoarea impozitelor pe proprietate anuale în operare este estimată la peste 700.000 de euro.

O zonă centrală subdezvoltată devine campus de business

Palas Campus se construiește într-o zonă centrală a Iașului, din imediata proximitate a ansamblului Palas (Sf. Andrei), nevalorificată. Cu o suprafață construită de peste 86.000 mp, imobilul va fi desfășurat pe orizontală și va avea șase corpuri, conectate atât la parter, cât și la primele trei etaje. Corpurile sunt proiectate cu înălțimi diferite, care pot ajunge până la maximum șase etaje, în concordanță cu silueta urbană și respectarea unghiurilor de vizibilitate. Totodată, două niveluri subterane vor fi alocate unei parcări cu o capacitate de aproximativ 625 de locuri.

Campusul este conceput ca un proiect mixt integrat. Pe lângă componenta office clasa A, va include spații de tip coworking în aer liber în premieră pentru regiune, un concept nou de food market, cu restaurante, cafenele și terase, un hub medical, dar și o zonă de servicii, care să faciliteze promovarea producătorilor locali. Proiectul este construit cu respectarea principiilor celor mai ridicate standarde de sustenabilitate aplicabile clădirilor verzi și va beneficia de implementarea celor mai înalte tehnologii, pentru un confort sporit și eficiența costurilor de operare. Totodată, va dispune de șase vestiare dotate cu dușuri, pentru cei care se deplasează cu mijloace alternative de transport. Conectivitatea campusului în interior va fi asigurată de 22 de lifturi și noduri de legătură pietonală, gândite ca zone de relaxare.

O nouă arteră și modernizarea infrastructurii rutiere

Palas Campus implică și investiții majore în infrastructura rutieră din zonă, care vor contribui la creșterea conectivității și accesibilității întregului areal. În această etapă, valoarea investițiilor în lucrările de modernizare a traficului se ridică la peste 1,62 milioane de euro. Mai exact, va fi realizată o nouă arteră de circulație, care va conecta două mari bulevarde centrale (Bulevardul Anastasie Panu și Bulevardul Regele Ferdinand I al României), iar alte cinci străzi adiacente vor fi lărgite şi modernizate (Sf. Andrei, Trei Ierarhi, Iancu Bacalu, Buznea, Tănăsescu). În total, aproape 10.000 mp de lucrări de asfaltare și 5.500 mp de trotuare. Totodată, va fi amenajată o parcare subterană cu două niveluri, o investiție de 33,3 milioane de euro, care va completa capacitatea celei din ansamblul Palas cu încă 625 de spații și va face ca, în centrul orașului, comunitatea să beneficieze de 3.200 locuri de garare.

Direcția de dezvoltare a noilor proiecte ale companiei IULIUS urmărește susținerea mobilității urbane, astfel că vor fi amenajate și piste de ciclism cu o lungime de aproape 650 metri, dar și circa 500 de spații pentru biciclete. Cu același scop va fi amenajată și o stație pentru mijloacele de transport în comun, conexiuni pietonale între centrul orașului și întregul areal, dar și facilități pentru automobilele electrice.

Un nou hub social – parc, piațete și zone de relaxare

Ca toate proiectele IULIUS, Palas Campus va include și o componentă „green” de peste 4.500 mp, o investiție de peste 1,4 milioane de euro în noi spații verzi, care vor include alei pietonale, arbori şi plante variate, dar și spații de recreere. De amenajarea lor se va ocupa aceeaşi echipă internațională de peisagiști care a proiectat parcurile din Palas Iași și Iulius Town Timișoara.

Într-o etapă ulterioară, pentru restul amplasamentului din zonă, compania IULIUS va susține organizarea unui concurs internațional de urbanism și arhitectură, a cărui soluție privind o nouă clădire de birouri va fi integrată în proiect.

***

Palas Iași reprezintă cea mai mare și mai dinamică destinație de business din afara Capitalei, care include șase clădiri de birouri clasa A, cu o suprafață totală de peste 70.000 mp, în care își desfășoară activitatea peste 50 de companii și aproximativ 8.000 de angajați. Totodată, include Palas Mall și Palas Shopping Street cu peste 270 de magazine, un parc de peste 5 hectare, cea mai mare parcare subterană din România, cu 2.500 de locuri, restaurante și cafenele tematice, cel mai mare food court din regiune, centru de evenimente cu cinci săli premium, amfiteatru în aer liber și numeroase facilități de entertainment. Palas este principala atracție de shopping și petrecere a timpului liber din regiune și atrage anual peste 19 milioane de vizitatori.

Departament PR IULIUS

PALAS CAMPUS ÎN CIFRE

Investiție totală: 120 de milioane de euro
• Investiție parc și spații verzi – 1,4 milioane de euro
• Investiție infrastructură – 1,62 milioane de euro
• Investiție parcare subterană (625 locuri) – 33,3 milioane de euro

Suprafață totală construită: peste 86.000 mp
Suprafață totală închiriabilă: peste 60.000 mp

Locuri de muncă create:
• În timpul construcției – peste 1.700 de locuri de muncă
• În operare – peste 5.000 de locuri de muncă

Estimări contribuții la bugetul statului:
• În timpul construcției – 1,3 milioane de euro din taxe, impozite, autorizații, avize etc.
• În operare – 700.000 euro impozit anual pe proprietate

Investiții infrastructură și contribuția la creșterea conectivității și accesibilității întregului areal:
• O nouă arteră, care conectează două mari bulevarde ale Iașului
• Cinci străzi adiacente, lărgite și modernizate
• 625 locuri de parcare subterane
• piste de biciclete – aproximativ 650 metri
• 500 spații de parcare bicicletă
• Amenajare stație de transport public
• Conexiuni pietonale
• Facilități pentru automobile electrice

Funcțiuni Palas Campus:
• Spații de tip coworking în aer liber
• Hub medical
• Food market – cafenele și restaurante
• Zonă de servicii
• Șase vestiare dotate cu dușuri
• Parc și spații de recreere – 4.500 mp

Etichete:
Iaşi: Opt inculpaţi trimişi în judecată de procurorii DNA în dosarul de corupţie de la RAR Vaslui
Regional marți, 24 decembrie 2024, 11:13

Iaşi: Opt inculpaţi trimişi în judecată de procurorii DNA în dosarul de corupţie de la RAR Vaslui

Opt inculpaţi au fost trimişi în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Iaşi al DNA, într-un dosar privind fapte de corupţie comise,...

Iaşi: Opt inculpaţi trimişi în judecată de procurorii DNA în dosarul de corupţie de la RAR Vaslui
Iaşi: Traficanţi de droguri de mare risc, trimişi în spatele gratiilor
Regional marți, 24 decembrie 2024, 11:11

Iaşi: Traficanţi de droguri de mare risc, trimişi în spatele gratiilor

Cinci persoane, dintre care trei femei şi doi bărbaţi, s-au ales cu dosare penale şi au fost reţinute pentru trafic de droguri de mare risc, una...

Iaşi: Traficanţi de droguri de mare risc, trimişi în spatele gratiilor
Revelionul ieșenilor 2025. Artiștii care vor urca pe scenă
Regional marți, 24 decembrie 2024, 06:53

Revelionul ieșenilor 2025. Artiștii care vor urca pe scenă

Primăria Municipiului Iași și Ateneul Național din Iași anunță programul special al Revelionului Ieșenilor 2025, un eveniment care își...

Revelionul ieșenilor 2025. Artiștii care vor urca pe scenă
Iaşi: Poliţişti de frontieră şi vameşi din Sculeni, trimişi în judecată pentru luare de mită
Regional luni, 23 decembrie 2024, 19:24

Iaşi: Poliţişti de frontieră şi vameşi din Sculeni, trimişi în judecată pentru luare de mită

Procurorii din cadrul DNA Iaşi au dispus trimiterea în judecată a mai mulţi poliţişti de frontieră şi vameşi care sunt acuzaţi de luare şi...

Iaşi: Poliţişti de frontieră şi vameşi din Sculeni, trimişi în judecată pentru luare de mită
Regional luni, 23 decembrie 2024, 16:34

Iaşi: Au fost finalizate lucrările de reabilitare energetică a Spitalului de Recuperare

Au fost finalizate lucrările de reabilitare energetică profundă (deep renovation) de la Spitalul de Recuperare Iaşi, care duc la reducerea...

Iaşi: Au fost finalizate lucrările de reabilitare energetică a Spitalului de Recuperare
Regional luni, 23 decembrie 2024, 16:33

Iaşi: Mai multe persoane din ţară şi străinătate au fost salvate în urma unei prelevări de organe

Mai multe organe care au fost prelevate la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, de la o persoană aflată în moarte cerebrală, vor salva pacienţi...

Iaşi: Mai multe persoane din ţară şi străinătate au fost salvate în urma unei prelevări de organe
Regional luni, 23 decembrie 2024, 12:32

Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi şi deschiderea Jubileului 2025

Crăciunul celebrează marele eveniment care a avut loc în urmă cu mai bine de două mii de ani, când, într-o noapte, păstorii au auzit vestea:...

Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi şi deschiderea Jubileului 2025
Regional luni, 23 decembrie 2024, 08:56

Aproape 500 de elevi din judeţul Vrancea sunt incluşi în Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar

În statistica Uniunii Europene, abandonul şcolar timpuriu din România este printre cele mai ridicate, cu o rată de peste 16%, înregistrată anul...

Aproape 500 de elevi din judeţul Vrancea sunt incluşi în Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar