(AUDIO/FOTO) La Iași, au fost inaugurate, astăzi, două centre culturale, părți componente ale Centrului Cultural European
Publicat de Andreea Drilea, 23 martie 2023, 13:16
La Iași, au fost inaugurate, astăzi, două centre culturale, părți componente ale Centrului Cultural European.
Acestea sunt găzduite de Palatul Braunstein, clădire care a fost modernizată cu ajutorul fondurilor europene.
Prezent la eveniment, Ambasadorul Republicii Franceze la București, Laurence Lauer a precizat că inaugurarea de astăzi concide cu aniversarea a 30 de ani de când România a aderat la Asociația Internațională a Francofoniei: ”Mă bucur să fiu aici, la Iași, în acest moment simbolic, mai ales că se aniversează 30 de ani de la aderarea României la Asociația Internațională a Fracofoniei. Se știe că Iașul este un oraș foarte francofon, atât datorită universităților, cât și profesorilor, dar și legăturilor între artiști, oameni de cultură. Sunt cu atât mai fericită să fiu la această inaugurare a centrelor culturale din Palatul Braunstein și mulțumesc, împreună cu colegul meu, Ambasadorul Germaniei, dl. Gebauer, și sper că aici vom reuși să promovăm valorile europene și limbile europene.”
La rândul său, Ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer a precizat că inaugurările celor două centre culturale, la Iași, subliniază valența cultural-internațională a orașului: ”Este o deosebită plăcere pentru mine ca, alături de colega mea franceză, Laurence, să inaugurăm astăzi acest centru cultural aflată în inima Iașului și sper că activitatea culturală germană, franceză, europeană, română va putea continua aici la fel ca și până acum. Mă bucur în mod deosebit pentru că putem continua cu o cultură bogată franceză și germană . De aici, de la Iași, un oraș într-adevăr internațional și cu o cultură deosebită.”
Edilul Iașului, Mihai Chirica a declarat că investiția s-a ridicat la șase milioane de euro și a presupus consolidarea și reamenajarea unei clădiri, care, după cel de al doilea Război Mondial, a fost transformată în clădire de locuințe sociale.
El a adăugat că Palatul Braunstein va mai găzdui și alte centre culturale în viitor: ”Palatul Branustein a fost aproape o clădire distrusă, care a beneficiat de o finanțare europeană nerambursabilă din actualul POR, care se închide în anul 2023 și care, sigur, s-a transformat, prin decizia noastră, a autorităților locale ieșene, într-un muzeu și într-o zonă culturală. Pe parcurs, având în vedere faptul că și centrul francez și centrul german nu mai aveau activitate pe care să poată desfășura în spațiile ce le dețineau, am ajuns la concluzia că putem extinde aceste activități în Palatul Branustein și, sigur, cu deschiderea rezonabilă pe care o avem și pentru celelalte culturi europene și chiar într-un context mai larg, mergând spre Statele Unite ale Americii,. Lucrarea n-a fost ieftină, aproape 6 milioane de euro. Dintr-o clădire care tindea să se autodemoleze, făcută locuință socială de autoritățile dinainte de 1989 și care, astăzi, a devenit un loc viu, se petrec foarte multe evenimente culturale și științifice aici.”
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)