(AUDIO/FOTO) Marș al comunității LGBT la Iași. Primarul Mihai Chirica, acuzat de discriminare
Publicat de , 1 octombrie 2021, 18:20
Marșul Iași Pride organizat de comunitatea LGBTQ și Rise OUT s-a desfășurat, în ciuda refuzului Primăriei municipiului Iași de a acorda un aviz necesar.
La eveniment au participat aproximativ 50 de persoane, iar marșul s-a desfășurat pe traseul Casa Studenților – Bulevardul Independenței – Palatul Culturii.
Mai multe persoane cu icoane şi cruci au protestat faţă de această manifestare. Ei au aruncat cu aghiazma în participanții la mars.
Organizatorul marșului, Cosmin Grădinariu a declarat că documentele au fost depuse la comisiile de specialitate de la începutul lunii septembrie și toate avizele necesare au fost eliberate în timp util, mai puțin cel al primarului Mihai Chirica. El a mai spus că astăzi, a fost depusă o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva edilului.
Cosmin Grădinariu: Plângerea penală a fost depusă deja pentru abuz în serviciu prin motive de discriminare pe baza orientării sexuale. Domnul primar a vrut să amânăm marșul, ceea ce nu putem face cu două ore, o oră înainte. Am luat toate măsurile de siguranță.
Constantin Mihai: De ce tocmai astăzi, când este și o sărbătoare religioasă?
Cosmin Grădinariu: Decizia nu ne-a aparținut. A fost stabilită de comun acord cu comisia din cadrul Consiliului Local.
Un alt organizator al manifestării LGBTQ, Florin Buhuceanu a declarat că evenimentul este doar un marș al vizibilității.
Florin Buhuceanu: Este un marș al vizibilității. Încercăm să arătăm lumii cine suntem. În acest an, trebuie să recunosc, este mai degrabă un marș al tăcerii, un marș al doliului, având în vedere ce s-a întâmplat la Constanța, având în vedere ce s-a întâmplat în negocierile cu Primăria Iașului, este evident un eșec al autorităților de a-și proteja cetățenii în mod responsabil.
Pe de altă parte, primarul Iașului, Mihai Chirica susține că odată cu trecerea municipiului în scenariul roșu COVID, și conform ultimelor reglementări naționale, la proteste și manifestări nu se permite accesul a mai mult de 100 de persoane, în timp ce, în solicitarea comunitatății LGBTQ, se cerea un aviz pentru 500 de persoane.
Mihai Chirica: La data la care apăruse știrea că au aprobare, n-aveau aprobare, pentru faptul că Iașul a trecut din cod portocaliu în cod roșu, care presupune alte decizii. Al doilea context este unul subiectiv. Astăzi, în Iași, pornesc școlile superioare. Pe de altă parte, se dă startul neoficial și a Sărbătorilor Iașului. Eu cred că, această comunitate LGBT, care se poate bucura de înțelegere și de o abordare cât se poate de rațională, constituțională și modernă a unei democrații în care credem cu toții, își va găsi locul atunci când condițiile subiective despre care vorbeam sunt îndeplinite. Dar ceea ce au vrut să facă și ceea ce încearcă să facă la data de 1 octombrie, în startul sărbătorilor religioase, cu un oraș deja plin de pelerini, este clar că este o provocare aproape nesimțită pe care și-au permis-o în cel mai important centru spiritual al României.
Și purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Lucian Apopei, a venit cu o reacție, spunând că este un demers trist.
Lucian Apopei: Sigur că este trist, însă ne gândim totodată, că sărbătoarea de astăzi este o expresie a faptului că oricât de mult păcătuim, oricât de multe primejdii avem, iată că plecând genunchii la rugăciune, cu un pic mai mult post, Dumnezeu se milostivește și iată, prin sărbătoarea de astăzi, Acoperământul Maicii Domnului, nădăjduim să trecem cu bine și peste aceste ispite.
A consemnat Constantin Mihai.