(AUDIO/FOTO) Protest în fața Prefecturii Iași
Publicat de Andreea Drilea, 27 octombrie 2022, 14:25 / actualizat: 28 octombrie 2022, 5:43
Aproximativ 500 de persoane au protestat, astăzi, în fața Prefecturii Iași, solicitând măsuri imediate din partea Guvernului în vederea reglementării pieței de energie.
Liderul sindicatului CNSLR Frăția din Iași, Iulian Cozianu, a precizat că se cere plafonarea imediată a tarifelor la gaze și energie electrică și scoaterea acestora din zona speculativă.
Iulian Cozianu: Din păcate, ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă afectează din plin toți angajații, indiferent dacă sunt din sistemul public sau privat și nu în ultimul rând și pensionarii. Ne referim aici la creșterea alarmantă a tuturor prețurilor și în mod special – prețurile la energie și la gaz. Practic, cea mai importantă revendicare pentru care astăzi suntem în stradă este legată de plafonarea prețurilor la energia electrică și la gaz și scoaterea speculei din această piață așa-zis liberă care există astăzi. Evident că ne dorim și ca familiile care nu își pot acoperi costurile facturilor să fie subvenționate în mod real de către statul român.
Președintele Blocului Național Sindical Iași, Sorin Turcu, a adăugat că, în acest moment, ridicarea plafonului la salariul de 3.000 de lei pe lună înseamnă că un angajat va lua 1.800 de lei NET, iar această sumă este total insuficientă pentru a acoperi nevoile energetice și alimentare ale unei gospodării:
Sorin Turcu: Nivelul de trai a scăzut atât de mult, puterea de cumpărare s-a prăbușit. Practic, vorbim de salariați și de pensionari și vorbim și de copiii noștri pe care îi avem în întreținere. Până la urmă, salariul minim și cel de 3.000 propus, noi îl considerăm foarte, foarte mic. 3.000 înseamnă 1.800 net. Nu se poate trăi în România cu 1.800 net, când kilowattul e 4 lei.
Actualele prețuri la energie vor determina închiderea întreprinderilor mici și mijlocii, fapt ce va genera un șomaj galopant, mai ales în regiunile sărace ale țării, a precizat secretarul general de la CNSLR Frăția, Ioan Pascal.
Ioan Pascal: Revendicările principale pleacă de la creșterea necontrolată a prețurilor la energie, plus carburant, care de fapt afectează tot ce este producții, indiferent că e alimentară, industrială – pune în pericol posibilitatea oamenilor cu venituri foarte mici de a supraviețui, de a traversa iarna care urmează și nu știm ce iarnă va fi. Încă un lucru care nu prea să vrea a se vedea: sunt o sumedenie de societăți comerciale cu capacități mici care se vor închide. Acele societăți vor produce șomeri.
Sorin Turcu a spus că în ultimii ani, deşi existau previziuni de intrare în criză energetică în România, au fost închise centralele de la Galați și Mintia și, în acest moment, ţara noastră este nevoită să importe energie.
Sorin Turcu: Revendicările sunt cele normale: să găsească o soluție pentru criza energetică, o criză energetică cu care România n-ar trebui să se confrunte, în condițiile în care avem un mix de energie cum nu are nimeni în Europa. Avem cărbunele nostru, avem gazul nostru, petrolul nostru, avem vântul nostru, apele noastre, avem și o centrală nucleară care produce 1.400 de megawaț. De criza energetică se vorbește de 4 ani, iar [în] ăștia 4 ani, am închis Galațiul și Mintia.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)