(AUDIO) George Pleșu: Odată cu NAG, am reușit să trimitem publicul și către spații expoziționale mai puțin cunoscute
Publicat de gabrielarotaru, 30 septembrie 2022, 08:51
Diseară, începe o nouă ediție a evenimentului intitulat Noaptea Albă a Galeriilor (NAG) în care sunt incluse peste 80 de galerii din 12 orașe, între care și Iași.
Pentru ca publicul să poată vizita toate spațiile, evenimentul se desfășoară, de câțiva ani, timp de trei seri: vineri, sâmbătă și duminică, între orele 18,00 și 24,00, a spus coordonatorul NAG Iași, George Pleșu, project manager AltIași și director al Galeriei Borderline Art Space.
George Pleșu: Cele 6 ore când aveau loc vizitele la galerii și ateliere de artist erau insuficiente pentru cei care voiau să parcurgă toată oferta pe care o aveau la dispoziție Iașul și Bucureștiul. De aceea, organizatorii, la nivel național, au hotărât din 2020, cred că a fost prima dată, să extindă durata pentru 3 nopți și noi ne bucurăm pentru că, într-adevăr, e mai puțină presiune pentru cei care vor să vadă toate expozițiile, să realizeze acest lucru pe parcursul mai multor zile.
La Iași, participă, anul acesta 7 galerii. Unele sunt spații cunoscute publicului, altele sunt galerii noi, incluse pentru prima dată în NAG.
George Pleșu: Vom avea 7 galerii în acest an. O să încep cu cea care mi-e cea mai cunoscută, ”Borderline Art Space”, apoi vor fi galeriile de pe Lăpușneanu, ”Tonitza” și ”Pallady”, Galeria ”ArtEast” din Păcurari, ”Greenhouse”, e un fel de new entry așa, o nouă apariție pe scena culturală ieșeană, pentru că acolo s-au mutat Tranzit Iași, cu Asociația Satelit și cu Teatru Fix, e undeva pe lângă Bolta Rece și practic, anul acesta va putea fi vizitată pentru prima dată în cadrul NAG și Galeria ”Dan Hatmanu” din pasajul de la Hala Centrală. Nu în ultimul rând, Galeria Universității Naționale de Arte ”George Enescu” din cadrul Facultății de Arte Vizuale.
De altfel, unul dintre scopurile evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor este acela de a oferi publicului o hartă a spațiilor de vizitare din Iași și de a le promova pe cele mai puțin cunoscute, a mai spus George Pleșu.
George Pleșu: Am fost foarte entuziasmat de ideea ca ieșenii să poată să vadă care e cu adevărat o hartă extinsă a spațiilor expoziționale, pentru că de multe ori, doar spațiile din centru erau cele, să zicem, frecventate și despre care se vorbea mai des. Însă, odată cu primele ediții ale Nopții Albe a Galeriilor am reușit să trimitem din ce în ce mai mulți oameni și către spații expoziționale, să zicem mai puțin cunoscute publicului larg, însă care oferă discuții cel puțin la fel de interesante, dacă nu câteodată mai interesante decât cele din centru.
Noaptea Albă a Galeriilor este un eveniment inițiat în 2007 de către Asociația Ephemair și organizat în alte orașe de partenerii locali ai rețelei NAG Național.
Galerii participante/artiști/expoziții:
Borderline Art Space (Carol I nr. 4, curtea interioară Habitat Proiect)
Mircea But – Night Mode
Galeria Aparte (Codrescu Teodor 6)
Absolvenți ai FAVD, UNAGE – Interstiții temporale. Situări private
Galeria ArtEast (Păcurari 108)
Gabriel Caloian – Anarchic Games
Galeriile de Artă ale Municipiului Iași „Dan Hatmanu” (Anastasie Panu 21)
Daniela Grapa – Imago Mundi
Galeria Th. Pallady (Lăpușneanu 7-9)
Bogdan Bârleanu – Expoziție de pictură
Galeria N. Tonitza (Lăpușneanu 7-9)
Ozolin Dușa – Fotografia – de la dorință la meșteșug
Greenhouse (St. Atanasie 25)
Cezar Lăzărescu – Halta CUG
(Radio Iași/ Ioana Soreanu/ FOTO radioiasi.ro)